Κυριακή 30 Οκτωβρίου 2011

Τι πιστεύουν οι Έλληνες για τη Σύνοδο Κορυφής.


Η δημοσκόπηση πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη σε όλη τη χώρα, την ημέρα δηλαδή που ελήφθησαν οι αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ.
Σύμφωνα με την έρευνα, το 58,9% των ερωτηθέντων αξιολογεί αρνητικά τις αποφάσεις της 27ης Οκτωβρίου, εκτιμώντας πως ο λαός θα κληθεί να καταβάλει μεγάλα ανταλλάγματα χωρίς εγγυημένα αποτελέσματα.
Συγκεκριμένα το 44% αξιολογεί αρνητικά τα αποτελέσματα της Συνόδου Κορυφής και το 14,9% μάλλον αρνητικά, έναντι 12,6% που κρίνει τις εξελίξεις ως θετικές και 23,1% ως «μάλλον θετικές».
Παρά τα αρνητικά «συναισθήματα» το 72,5% όσων μετείχαν στη δημοσκόπηση δήλωσε ταυτόχρονα ότι επιθυμεί να παραμείνει η χώρα στο ευρώ και μόλις το 19,5% δήλωσε ότι επιθυμεί να επιστρέψουμε στη δραχμή.
Ταυτόχρονα η πλειοψηφία ζητεί σχηματισμό κυβέρνησης εθνικής σωτηρίας, χωρίς ωστόσο να γίνεται συγκεκριμένη ως προς τα πρόσωπα που θα μπορούσαν να τη στελεχώσουν.
Περιγράφοντας τα συναισθήματά τους, το 21% δήλωσε ότι ένιωσε απαισιοδοξία και φόβο, το 20,8% ανησυχία, το 19,7% οργή και μόλις το 16,9% ελπίδα.
Παράλληλα το 48,8% πιστεύει ότι οι αποφάσεις της ΕΕ είναι αρνητικές επειδή περιορίζουν την εθνική κυριαρχία της χώρας και ένα ποσοστό 29,8% τις θεωρεί δυσάρεστες αλλά αναγκαίες για να ξαναγίνει ανταγωνιστική η Ελλάδα.
Ηχηρό είναι το μήνυμα για το πολιτικό σύστημα από τις απαντήσεις των πολιτών στο ερώτημα ποιο κόμμα θα ψηφίζατε σήμερα. Σύμφωνα με αποτελέσματα της έρευνας της ΚΑΠΑ Research, η ΝΔ συγκεντρώνει ποσοστό 22,2%, το ΠΑΣΟΚ 14,7%, το ΚΚΕ 9,1%, ο ΛΑ.Ο.Σ. 6,3%, ο ΣΥΡΙΖΑ 5,1%, η Δημοκρατική Αριστερά 4,2%, οι Οικολόγοι Πράσινοι 3,4%, η Δημοκρατική Συμμαχία 2,6% και το Πανελλήνιο Αρμα Πολιτών 1,8%

Δεν υπάρχουν σχόλια: