Τετάρτη 12 Οκτωβρίου 2011

Ένα σχόλιο για την Apple.

Ας προσθέσω και την κινέζικη εταιρεία-εργατοφονιά που κατασκευάζει όλες τις συσκευές της Apple, την Foxconn.

Ένας αμερικάνος ηθοποιός, o Mike Daisey, πρόσφατα ταξίδεψε στην επαρχία Shenzhen της Κίνας, και κατάφερε να μπει σε ένα εργοστάσιο της Foxconn. Αυτά που είδε οδήγησαν στην δημιουργία ενός θεατρικού μονολόγου με τίτλο “The Agony and the Ecstasy of Steve Jobs”. Η παράσταση κανονικά επρόκειτο να παιχτεί στο Public Theater της Νέας Υόρκης από 11/10 έως 13/11, αλλά δεν ξέρω αν τελικά πραγματοποιηθεί λόγω της απώλειας του Jobs. Το Public Theater πάντως εξακολουθεί να την έχει κανονικά στο πρόγραμμά του, πολύ περίεργο. Είχα διαβάσει για αυτό παραμονές του θανάτου του Jobs στους New York Times

Αναρωτιέμαι πόσοι θα έπαιρναν iPhone ή iPad αν ήξεραν και έβλεπαν με τα μάτια τους πως κατασκευάζονται. Έχουν χαθεί τόνοι αίμα στην κατασκευή τους, κυριολεκτικά.
Ο Jobs; Ασφαλώς και γνώριζε τα πάντα, με πολύ περισσότερες λεπτομέρειες από τον καθένα μας. Αδιαφορούσε όμως πλήρως, ο "μέγας οραματιστής". Η γραμμή της Apple ήταν πάντα και παραμένει η ίδια : "Δεν είναι δική μας η ευθύνη, δεν ορίζουμε εμείς πως θα λειτουργήσει η Foxconn".

Δεν υπάρχουν σχόλια: