Πέμπτη 9 Αυγούστου 2012

Ιταλο-γερμανικός πόλεμος στην καρδιά της Ευρώπης



ΕκτύπωσηPDF
merkel_712550Στα χειρότερη φάση τους μεταπολεμικά εισέρχονται οι σχέσεις μεταξύ Γερμανίας και Ιταλίας, με την ιταλική εφημερίδα Il Giornale να δημοσιεύει στο πρωτοσέλιδό της τη φωτογραφία της Γερμανίδας καγκελαρίου Angela Merkel, υπό τον τίτλο «Τέταρτο Ράιχ».
Τους τόνους ανεβάζει ο Ιταλός πρωθυπουργός Mario Monti, ο οποίος με δηλώσεις του προειδοποίησε ότι η επιμονή της Bundestag να ελέγξει τις ευρωπαϊκές πολιτικές χρέους, απειλεί να προκαλέσει την αποσύνθεση του ευρωπαϊκού οικοδομήματος.
«Πρέπει να ξεκαθαρίσουμε στον κύριο Monti ότι εμείς οι Γερμανοί δεν θα καταστρέψουμε τη δημοκρατία μας, για να αποπληρώσουμε τα ιταλικά χρέη», ήταν η πληρωμένη απάντηση του Alexander Dobrindt, γενικού γραμματέα των Σοσιαλχριστιανών της Βαυαρίας.
Ο πρόεδρος της Bundestag, Norbert Lammert δήλωσε ότι η ακεραιότητα του γερμανικού κοινοβουλίου δεν μπορεί να εξαρτάται από τα πάνω και τα κάτω των αγορών. Οι ηγέτες των Ελεύθερων Δημοκρατών προσθέτουν ότι ο μη εκλεγμένος Ιταλός πρωθυπουργός παίζει με τη φωτιά της πολιτικής, καθώς προσπαθεί να παρακάμψει τη δικαιοδοσία των δημοκρατικά εκλεγμένων θεσμών.
«Ο τόνος της συζήτησης έχει γίνει επικίνδυνος. Πρέπει να προσέχουμε μην τυχόν και η Ευρώπη διαλύσει τον  ίδιο της τον εαυτό», προειδοποίησε ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών, Guido Westerwelle. Βέβαια, και ο ίδιος έριξε λάδι στη φωτιά, δηλώνοντας ότι τάσσεται κατηγορηματικά κατά της όποιας περαιτέρω επέκτασης των μηχανισμών διάσωσης ή των αγορών ομολόγων από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. «Δεν μπορώ να φανταστώ ότι η πλειοψηφία της Bundestag θα στηρίξει την απεριόριστη αμοιβαιοποίηση του χρέους στην Ευρώπη», είπε.
Έπειτα από όλα αυτά, είναι αβέβαιο εάν η Γερμανία θα συμφωνήσει στην ενεργοποίηση του ευρωπαϊκού μηχανισμού διάσωσης EFSF, με όρους αποδεκτούς, στην περίπτωση που η Ισπανία και η Ιταλία αναγκαστούν να ζητήσουν πακέτα βοήθειας.  Υπενθυμίζεται ότι αυτό τίθεται ως όρος για να αγοράσει η ΕΚΤ ευρωπαϊκά ομόλογα, στο πλαίσιο του σχεδίου του Mario Draghi, που δημιούργησε υψηλές προσδοκίες στις αγορές. 
Θεωρητικά, τόσο η Merkel όσο και ο υπουργός Οικονομικών της, Wolfgang Schauble, τάσσονται υπέρ του σχεδίου της ΕΚΤ, όμως, οι αντιδράσεις μέσα στον κυβερνητικό συνασπισμό απειλούν να αλλάξουν τη στάση αυτή.
Φαίνεται ότι η Merkel επιθυμεί να σπρώξει τόσο την Ιταλία όσο και την Ισπανία σε ένα κανονικό πακέτο διάσωσης. Εξάλλου, η Γερμανίδα καγκελάριος έχει… χρωστούμενα προς τον κ. Monti.
Κατά τη διάρκεια της ολονύχτιας Συνόδου Κορυφής των Ευρωπαίων ηγετών, τον Ιούνιο, ο Ιταλός πρωθυπουργός έδωσε στην ισχυρή κυρία της Γερμανίας ένα απροσδόκητο τελεσίγραφο: Θα μπλόκαρε κάθε συμφωνία έως ότου εκείνη συμφωνήσει να αναλάβει δράση για την αντιμετώπιση της αύξησης του κόστους δανεισμού της Ιταλίας και της Ισπανίας.
Η Merkel είχε συνηθίσει, στα δύο χρόνια της ευρωπαϊκής κρίσης χρέους, να είναι εκείνη που πάντα κάνει το πρώτο βήμα, που αναλαμβάνει την πρωτοβουλία θα φέρνει τις προτάσεις στο τραπέζι.
«Αυτό δεν βοηθά, Mario», τον προειδοποίησε, σύμφωνα με μαρτυρίες των παρευρισκομένων. «Το ξέρω», της απάντησε εκείνος.
Η αντιπαράθεση Ιταλίας και Γερμανίας διήρκεσε εννέα ώρες, εκείνο το βράδυ, οδηγώντας σε έναν συμβιβασμό πολύ κατώτερο των όσων ζητούσε ο Monti. Όμως, τότε τέθηκαν οι βάσεις για την παρέμβαση της ΕΚΤ στις αγορές ομολόγων και για το σχέδιο Draghi, που παρουσιάζεται από πολλούς ως η τελευταία ευκαιρία για τη διάσωση του ευρώ.
Ωστόσο, η ιταλο-γερμανική αντιπαράθεση φέρνει στην επιφάνεια ένα φιλοσοφικό ντιμπέιτ που βρίσκεται στην καρδιά της Ευρωζώνης από τη γέννησή της: Αρκούν οι επώδυνες μεταρρυθμίσεις και η λιτότητα σε χώρες όπως η Ιταλία και η Ισπανία για να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη στο κοινό νόμισμα, όπως ισχυρίζεται η Γερμανία; Ή μήπως χρειάζεται η κοινή οικονομική στήριξη από όλες τις χώρες της Ευρώπης, για να διορθωθούν τα οικονομικά προβλήματα, όπως πιστεύει ο Monti;
Το ερώτημα αυτό, που γίνεται ολοένα και πιο επείγον καθώς η κρίση λαμβάνει σαρωτικές διαστάσεις, δεν έχει απαντηθεί ακόμα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: