Δευτέρα 6 Αυγούστου 2012

Συνέντευξη του κ. Άκη Τσοχατζόπουλου.


ΕκτύπωσηE-mail
05-08-2012 18:56:08
4


Για πρώτη φορά μετά την αποκαλυπτική απολογία του Νικόλαου Ζήγρα που άλλαξε τα δεδομένα της ανάκρισης, ο πρώην πανίσχυρος υπουργός Ακης Τσοχατζόπουλος, μέσα από τις φυλακές Κορυδαλλού, δηλώνει την απόφασή του να μιλήσει για «όλους και για όλα».
«Ασφαλώς, γνωρίζω πρόσωπα και πράγματα και τον ρόλο που έπαιξαν όλοι», αναφέρει στην «Κ», λέγοντας ότι θα ανοίξει τα χαρτιά του «ενώπιον του φυσικού του δικαστή», ενώ απαντά στις αποκαλύψεις τού άλλοτε στενού του συνεργάτη Νικ. Ζήγρα κάνοντας λόγο για «συνειδητή επιλογή να δώσει κάτι για να τύχει ευνοϊκής μεταχείρισης». Αναφέρεται ακόμα στο «πολύτιμο» για τις ανακριτικές αρχές αρχείο του, τις πολυσυζητημένες χειρόγραφες σημειώσεις του, τον Ιω. Σμπώκο και τις σχέσεις τους, τις εταιρείες «πλυντήρια» του πολιτικού χρήματος, τις πανάκριβες αγορές ακινήτων και τη συνεχιζόμενη προφυλάκιση της συζύγου του.


– Ο Νικόλαος Ζήγρας, στενός σας συνεργάτης και πρώτος σας εξάδελφος, κατονομάζει εσάς ως ιθύνοντα νου της υπόθεσης και βασικό αποδέκτη εκατομμυρίων ευρώ. Τι απαντάτε, γιατί είναι ένας άνθρωπος που ξέρει για σας πολλά.


– Δεν άντεξε τον ασφυκτικό περιορισμό στον οποίο εξαναγκάστηκε από την ανακριτική αρχή και αποφάσισε να επικυρώσει όλα όσα του παρουσιάστηκαν ως ένα αληθοφανές σενάριο. Σας πληροφορώ ότι ο εξάδελφός μου ήταν ένας βαριά άρρωστος άνθρωπος από πολλά χρόνια. Τελικά, σώθηκε και αποτέλεσε μια από τις ελάχιστες περιπτώσεις ανθρώπου που «πήγε και γύρισε». Είναι ανεπίτρεπτο έναν άνθρωπο σε τέτοια κατάσταση, αντιστάσεως μη ούσης, να τον καθιστάς «όμηρο». Γι’ αυτό καταγγέλλω τη συναλλαγή και τις πρακτικές αυτές που στοχεύουν στον αποπροσανατολισμό της υπόθεσης από την πραγματικότητα και την αλήθεια, που θα έβγαιναν στο φως αν δεν είχαν αρνηθεί την ουσιαστική συμβολή των πραγματικά υπεύθυνων μαρτύρων, όλων των μελών του ΚΥΣΕΑ την κρίσιμη περίοδο.


– Σας εξέπληξε η υπερασπιστική αλλαγή του εξαδέλφου σας; Είχατε μήπως κάποιες προσωπικές ή άλλες διαφορές που καθόρισαν τη στάση του;


– Δεν θεωρώ ότι υπάρχει αλλαγή στην υπερασπιστική του γραμμή, άλλωστε δεν είχε και κάποια συγκεκριμένη από την αρχή, αποτελεί όμως προϊόν συνειδητής επιλογής να «δώσει» κάτι προκειμένου να τύχει ευνοϊκής μεταχείρισης. Εχω δώσει εντολή στους δικηγόρους μου να καταθέσουν άμεσα μηνύσεις εναντίον των πρωταγωνιστών αυτής της νέας σκευωρίας. Μένω σταθερά στη γραμμή «όλα στο φως», ο καθένας με τις ευθύνες του και όλοι μαζί άμεσα στον φυσικό δικαστή. Ενώπιόν του, θα αποκαλυφθεί η σκευωρία που στήθηκε με ηθική αυτουργία του τέως προέδρου του ΠΑΣΟΚ Γ. Παπανδρέου και του εκπροσώπου της Ν.Δ., του κ. Σαμαρά, που συνέπτυξαν ένα ανήθικο μέτωπο εναντίον μου με σκοπό να διασώσουν όλους τους υπουργούς τους και να μείνω αποκλειστικά μόνο εγώ ως υπεύθυνος.


– Ο Ζήγρας, στην περίπτωση του Ιω. Σμπώκου, για τον οποίο λέει ότι έβγαλε λεφτά και σας χρωστάει, φαίνεται ότι επιβεβαιώνεται από τις χειρόγραφες σημειώσεις σας, όπου πράγματι κάνετε πολλές αναφορές σε αυτόν. Πώς λοιπόν δεν λέει την αλήθεια;


– Ο Γιάννης Σμπώκος υπήρξε συνεργάτης μου. Η συνεργασία μας περιορίστηκε αυστηρά και μόνον σε υπηρεσιακά θέματα. Τώρα, αν έβγαλε -όπως λέτε- λεφτά, ρωτήστε τον ίδιο. Πολύ δε περισσότερο δεν μπορεί να γνωρίζει κάποιος τρίτος, όπως ο Ζήγρας, που ουδέποτε συνεργάστηκε με το ΥΠΕΘΑ.


– Αλήθεια, γιατί ενώ είχατε μπει από καιρό στο στόχαστρο της Δικαιοσύνης κρατούσατε αυτό το αρχείο, που αποδείχθηκε πολύτιμο για τις ανακριτικές αρχές, μια και όσα βρέθηκαν επιβαρύνουν εσάς και τη σύζυγό σας, αφού εντοπίστηκαν αποδείξεις για πολυτελείς δαπάνες της, που τόσο προκάλεσαν;


– Αυτή η ιστορία με το αρχείο μου και όλα όσα δήθεν βρέθηκαν και με επιβαρύνουν, όπως λέτε, είναι απίθανη… Διετέλεσα επί πολλά χρόνια υπουργός. Είναι απόλυτα φυσιολογικό να έχω ένα τεράστιο αρχείο. Οι χειρόγραφες σημειώσεις στο αρχείο μου -στις οποίες προφανώς αναφέρεστε- τίποτα και για κανέναν δεν μπορούν να επιβεβαιώσουν, όσες αναφορές κι αν έχουν. Δεν έχω κάτι να κρύψω. Αν είχα, δεν θα το είχα κάνει; Μιλώ για το πραγματικό υλικό και ό,τι επιβίωσε από τους βανδαλισμούς και τις λεηλασίες των εισαγγελέων. Αυτό το απόρρητο υλικό σε συνεργασία με δημοσιογράφους έγινε αντικείμενο πρωτοφανούς δημόσιας εκμετάλλευσης, και ο ανακριτής, κατά νόμο υπεύθυνος να μας προστατεύσει, δυστυχώς παρέμεινε άφαντος.


– Ζητάτε την αποφυλάκιση της συζύγου σας και λέτε ότι για όλα έχετε εσείς την ευθύνη. Πώς όμως δικαιολογούνται οι πολυτελείς δαπάνες της, από πού νόμιζε ότι προέρχονταν αυτά τα χρήματα;


– Η κατάσταση της υγείας της γυναίκας μου, κυρία Μάνδρου, δείχνει να είναι εκτός ελέγχου. Είναι απαράδεκτη η άρνηση του ανακριτή και του εισαγγελέα να επιτρέψουν την αναγκαία ψυχιατρική και ιατροδικαστική εξέτασή της. Η προφυλάκισή της είναι πέρα για πέρα παράνομη και καταχρηστική. Ούτε μέλος εγκληματικής οργάνωσης υπήρξε η γυναίκα μου ούτε ύποπτη φυγής είναι. Το μόνο που θέλει είναι να βρεθεί κοντά στο ανήλικο παιδί μας. Δεν χρειαζόταν αυτή η σκληρότητα. Η στέρηση της ελευθερίας της κρύβει μεγάλη εμπάθεια και έχθρα στο πρόσωπό μου. Οτιδήποτε της συμβεί, ανακριτής και εισαγγελέας θα έχουν προσωπική ευθύνη.


– Υπάρχουν πληροφορίες ότι δέχεστε εισηγήσεις να μιλήσετε στον ανακριτή και η λογική λέει ότι γνωρίζετε πολλά, μια και κυριαρχήσατε για 30 χρόνια σε υψηλόβαθμες κυβερνητικές θέσεις. Σας απασχολεί το πώς θα χειριστείτε στο εξής την υπεράσπισή σας;


– Τι εννοείτε να «μιλήσω» στον ανακριτή; Να έρθω σε συναλλαγή μαζί του και να αποκαλύψω δήθεν γεγονότα για να ανταλλάξω με τον τρόπο αυτόν την ελευθερία τη δική μου και της οικογένειάς μου; Σας θυμίζω ότι υπηρέτησα την Ελλάδα επί 30 χρόνια και γνώρισα επιφανείς πολίτες και πολιτικούς, Ελληνες και ξένους. Ασφαλώς, γνωρίζω πρόσωπα και πράγματα και τον ρόλο που έπαιξαν όλοι. Ολοι κρίνουμε και κρινόμαστε. Εγώ σήμερα όχι μόνον κρίνομαι, αλλά έχω ριχθεί σε ένα σύγχρονο «Κολοσσαίο» που επέβαλαν πολιτικές σκοπιμότητες. Θα έρθει και η σειρά μου να κρίνω. Με την ανάδειξη όλης της αλήθειας, ώστε ο καθείς να αναλάβει τις ευθύνες που πραγματικά του αναλογούν.


[Πηγή:Συνέντευξη στην «Καθημερινή» της Κυριακής.
      Της Ιωαννας Mανδρου]
Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: