Δευτέρα 20 Αυγούστου 2012

Goldman: Βαθύτατα πολιτικό ζήτημα η έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ.


OIKONOMIA

Goldman: Βαθύτατα πολιτικό ζήτημα η έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ

Εκτύπωση σελίδας
Αποθήκευση σελίδας
Αποστολή με e-mail
Προσθήκη στο αρχείο
Μέγεθος κειμένου
Ως ένα βαθύτατα πολιτικό ζήτημα χαρακτηρίζει την έξοδο της Ελλάδας από την Ευρωζώνη η Goldman Sachs, επισημαίνοντας μάλιστα πως συνδέεται με σημαντικό κόστος, τόσο για την Ελλάδα, όσο και για τις υπόλοιπες χώρες της Ευρωζώνης.

Σε έκθεση με ημερομηνία 17 Αυγούστου 2012, ο οίκος εκτιμά πως όσο η Ευρωζώνη δεν είναι αρκετά εύρωστη να χειριστεί πιθανές αρνητικές επιπτώσεις από την ελληνική κρίση, είναι σχετικά απίθανο να ληφθεί αποφασιστική δράση κατά της Ελλάδας, εκτός και εάν η ίδια η Ελλάδα αθετήσει μονομερώς τις υποχρεώσεις της.

Η Goldman Sachs εκτιμά πως η πολιτική της δημοσιονομικής προσαρμογής εξακολουθεί να παρουσιάζει σημαντικές προκλήσεις στην Ελλάδα, ωστόσο για την ώρα δεν υπάρχει καμία ένδειξη πως η κυβέρνηση θα επιχειρήσει μετωπική σύγκρουση με τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής της Ευρωζώνης. Από την άλλη ωστόσο, ο οίκος πιστεύει επίσης πως οι υπόλοιπες κυβερνήσεις της Ευρωζώνης, συμπεριλαμβανομένης της γερμανικής, θα συνεχίσουν να αποδεσμεύουν κεφάλαια για την Ελλάδα υπό τα ισχύοντα προγράμματα, όσο η απόκλιση από τους στόχους παραμένει «αποδεκτή» και η ελληνική κυβέρνηση καταβάλλει σοβαρές μεταρρυθμιστικές προσπάθειες.

Τις τελευταίες εβδομάδες, υπήρξε ευρεία συζήτηση για το ενδεχόμενο η Ελλάδα να βρεθεί αντιμέτωπη με βραχυπρόθεσμη διακοπή της χρηματοδότησης που θα την εξωθούσε σε φυγή από το ευρώ. Όπως αναφέρει η Goldman, η κατάσταση παραμένει πολύ δύσκολη, τόσο λόγω της σκληρής δημοσιονομικής προσαρμογής, όσο και του φιλόδοξου προγράμματος διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων που πρέπει να εφαρμοστεί.

Ωστόσο, αληθεύει επίσης πως η βραχυπρόθεσμη κατάσταση ρευστότητας της χώρας είναι συχνά λιγότερο επισφαλής από ό,τι πιστεύεται. Ο οίκος εκτιμά πως υπάρχουν ήδη αρκετοί πόροι για να κρατήσουν τη χώρα ζωντανή για αρκετό καιρό, ίσως και μετά την περίοδο εφαρμογής του τρέχοντος προγράμματος προσαρμογής που λήγει το 2014. «Πιστεύουμε ότι είναι απίθανο να πυροδοτηθεί μια ελληνική έξοδος στο κοντινό μέλλον από έλλειψη πόρων».

Αντιθέτως, η έξοδος της Ελλάδας είναι ένα βαθύτατα πολιτικό ζήτημα, καθώς το μεγαλύτερο μέρος του δημόσιου χρέους της και ένα σημαντικό μέρος των χρεών των τραπεζών βρίσκονται πλέον υπό την κατοχή του επίσημου τομέα. Το κόστος που σχετίζεται με μια έξοδο είναι δύσκολο να καθοριστεί ex-ante και πιθανότατα να ήταν υψηλό για την Ελλάδα αλλά και σημαντικό για τις υπόλοιπες χώρες, επισημαίνει η Goldman. Ο οίκος θεωρεί ότι είναι λάθος να υποθέτουμε ότι η χώρα μπορεί να μεταβεί με ευκολία σε δικό της νόμισμα. Τυχόν διακοπή της ρευστότητας από την ΕΚΤ προς το ελληνικό τραπεζικό σύστημα θα σήμαινε αποσύνθεση των δημοσιονομικών και συναλλαγματικών δομών της.

Το ευρωσύστημα θα κατέγραφε ζημιές μέσω της άμεσης έκθεσης στην ελληνική κυβέρνηση και στο σύστημα Target 2, αλλά και μέσω έμμεσων καναλιών όπως είναι η μετάδοση της κρίσης και το αρνητικό προηγούμενο στην αγορά. Με ποιο τρόπο το σύστημα θα χειριστεί τέτοιες απώλειες σε περίπτωση αποχώρησης της Ελλάδας από το ευρώ, παραμένει άγνωστο


Πηγή:www.capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: