Τρίτη 7 Αυγούστου 2012

Εισοδηματικά κριτήρια και στην υγεία.



Εκτύπωση σελίδας
Αποθήκευση σελίδας
Αποστολή με e-mail
Προσθήκη στο αρχείο
Μέγεθος κειμένου
Της Βίκυς Κουρλιμπίνη 
Σε συνεχείς διαπραγματεύσεις με την τρόικα βρίσκεται η πολιτική ηγεσία του υπουργείου υγείας για τα νέα μέτρα που θα οδηγήσουν, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, σε περικοπή 1,8 δισ. ευρώ κατά τη διετία 2013-14. Το υπουργείο υγείας επεξεργάζεται μάλιστα σχέδιο, σύμφωνα με το οποίο οι ασφαλισμένοι θα πληρώνουν συμμετοχή κάθε φορά που επισκέπτονται ιδιώτη γιατρό συμβεβλημένο με τον Εθνικό Οργανισμό Παροχής Υπηρεσιών Υγείας, το ύψος της οποίας θα είναι κλιμακούμενο και θα καθορίζεται με βάση εισοδηματικά και υγειονομικά κριτήρια.

Σύμφωνα με τα όσα μελετά το υπουργείο υγείας, τη χαμηλότερη συμμετοχή θα πληρώνουν οι μικροσυνταξιούχοι και οι χρόνια πάσχοντες, ωστόσο μέχρι στιγμής δεν έχουν αποφασιστεί ούτε το ποσό της συμμετοχής για τους υπόλοιπους ασφαλισμένους, ούτε τα κριτήρια που θα επιβληθούν. Με τα σημερινά δεδομένα, οι συμβεβλημένοι γιατροί του ΕΟΠΥΥ δεν δικαιούνται καμία επιπλέον αμοιβή από τους δικαιούχους, για τους πρώτους 50 ασθενείς που εξετάζουν κάθε εβδομάδα και για τους 200 του μήνα.

Η τρόικα όμως πιέζει σθεναρά προς την υιοθέτηση του συγκεκριμένου μέτρου, το οποίο εάν εφαρμοστεί θα προκαλέσει, όπως επισημάνουν παράγοντες του χώρου, κοινωνική αναταραχή και θα αφήσει χιλιάδες ασφαλισμένους εκτός του συστήματος υγείας.

Ο υπουργός υγείας πάντως Ανδρέας Λυκουρέντζος σε ερώτηση του Capital για περικοπές ύψους 1,8 δισ. ευρώ σημείωσε χαρακτηριστικά ότι «το νούμερο αυτό δεν ευσταθεί» και διευκρίνισε πως θα υπάρξει μεν εξοικονόμηση πόρων από τον τομέα της υγείας, όμως οι περικοπές θα κυμανθούν «λίγο πιο υψηλά» από το ποσό που είχε ανακοινώσει μετά τη συνάντησή του με την τρόικα, δηλαδή 600 εκατ. ευρώ για την επόμενη διετία.

Χτύπημα «νοκ άουτ» στον ΕΟΠΥΥ 
Μετά τη μείωση της κρατικής επιχορήγησης προς τον ΕΟΠΥΥ από 0,6% του ΑΕΠ στο 0,4%, όλα δείχνουν πως έρχεται το τελειωτικό χτύπημα για τη ρευστότητα του οργανισμού. Πιο συγκεκριμένα, από τα 1,8 δισ. που αναμένεται να είναι οι συνολικές περικοπές στον τομέα της υγείας, τα 800 εκατ. ευρώ θα εξασφαλιστούν από την περαιτέρω μείωση της χρηματοδότησης του ΕΟΠΥΥ. Η εξέλιξη αυτή αναμένεται να αποτελέσει «ταφόπλακα» για τα οικονομικά του οργανισμού, ο οποίος ήδη αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα επιβίωσης εξαιτίας και των μειωμένων εσόδων από τα ασφαλιστικά ταμεία.

Ανυποχώρητη η τρόικα στο κομμάτι της δραστικής ουσίας 
Εκτός από τις παραπάνω περικοπές, η τρόικα επιμένει ιδιαίτερα και σε ότι αφορά τη διεύρυνση της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης, όχι με βάση τις δέκα πρώτες δραστικές ουσίες, αλλά πενήντα τουλάχιστον, προκειμένου να γίνει ευρεία χρήση των γενόσημων φαρμάκων και με τον τρόπο αυτό να μειωθεί και άλλο η φαρμακευτική δαπάνη. Στο μέτρο αυτό μάλιστα εμφανίζεται ανυποχώρητη, επιδιώκοντας ακόμη μεγαλύτερη συρρίκνωση της δαπάνης για τα φάρμακα το 2013.

Η κατανάλωση γενοσήμων αυτή τη στιγμή στη χώρα μας αγγίζει μόλις το 25%, ποσοστό με το οποίο η τρόικα δεν είναι ικανοποιημένη. Παρόλα αυτά, και σε αυτό το επίπεδο συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις, με τον ιατρικό κόσμο να είναι πάντως κάθετα αντίθετος στη συνταγογράφηση με γνώμονα τη δραστική ουσία και όχι την εμπορική ονομασία του φαρμάκου.

«Ο εξορθολογισμός στο χώρο της υγείας μπορεί να προέλθει από τη δημιουργία θετικής λίστας γενοσήμων με χαμηλή τιμή και όχι μετακυλώντας την ιατρική ευθύνη του θεράποντα ιατρού στο φαρμακοποιό» δήλωσε για το θέμα αυτό ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών Γιώργος Πατούλης μετά τη συνάντηση που είχε με τον αναπληρωτή υπουργό υγείας Μάριο Σαλμά.


Πηγή:www.capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: