Τρίτη 20 Σεπτεμβρίου 2011

Λεφτά μέχρι τις 13 Οκτωβρίου έχει το ελληνικό δημόσιο.



Εκτύπωση σελίδας
Αποθήκευση σελίδας
Αποστολή με e-mail
Προσθήκη στο αρχείο
Μέγεθος κειμένου
Σχέδιο μετάθεσης πληρωμών, άντλησης υψηλότερων ποσών από εκδόσεις ομολόγων, αλλά και πώλησης μετοχών και ομολόγων από τα ταμεία για να αυξηθούν τα διαθέσιμα προωθεί η κυβέρνηση.

Στελέχη κοντά στον πρωθυπουργό διαβεβαιώνουν ότι  ξεδιπλώνεται σχέδιο ενίσχυσης  της ρευστότητας. Ωστόσο παραδέχονται ότι το ύψος  των διαθεσίμων κρατείται ως εφτασφράγιστο μυστικό από το υπουργείο Οικονομικών αν και  σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία που έγιναν γνωστά στα κυβερνητικά όργανα, τα διαθέσιμα φέρεται να επαρκούν για την κάλυψη των αναγκών έως τις  13 Οκτωβρίου.

Το έσχατο σενάριο που σύμφωνα με  τις ίδιες πηγές έχει συζητηθεί τις προηγούμενες ημέρες είναι τον Οκτώβριο αν οι διαπραγματεύσεις και το σχέδιο ενίσχυσης ρευστότητας δεν προχωρήσει να καθυστερήσει μερικές ημέρες η καταβολή μισθών και συντάξεων. Για να μην βρεθεί η κυβέρνηση σε αυτή τη κατάσταση αναπτύσσει σχέδιο που μεταξύ άλλων περιλαμβάνει:

* Περισσότερες εκδόσεις  εντόκων γραμματίων  και υψηλότερου ποσού από τον αρχικό προγραμματισμό, με αντάλλαγμα μεγαλύτερο επιτόκιο.

* Μετάθεση πληρωμών συμβασιούχων, προμηθευτών, εργολάβων και κάθε δαπάνης που δεν σχετίζεται με την κάλυψη των απολύτως αναγκαίων δαπανών του δημοσίου.

* Χαμηλότερες επιδοτήσεις προς τα ασφαλιστικά ταμεία τα οποία με τη σειρά τους καλούνται να κάνουν χρήση των υφιστάμενων ταμειακών διαθεσίμων ή να προχωρήσουν στην πώληση χρηματοοικονομικών περιουσιακών στοιχείων (μετοχές, ομόλογα κλπ). Σχετικό έγγραφο έχει ήδη σταλεί στα ταμεία από το υπουργείο Απασχόλησης.   

* Έσοδα από αποκρατικοποιήσεις.  Επιχειρείται να ολοκληρωθούν άμεσα κινήσεις  που θα φέρουν λεφτά στα κρατικά ταμεία με στόχο την κάλυψη των αναγκών.

Η Ελλάδα περίμενε από την τρόικα στις 15 Σεπτεμβρίου  την έκτη δόση  (8 δισ. ευρώ). Η επόμενη δόση του Δεκεμβρίου είχε ύψος 5 δισ. ευρώ. Τότε  επικεντρώνεται και το μεγαλύτερο πρόβλημα σε λήξεις ομολόγων οι οποίες «απαιτούν» να υπάρχει νέο δάνειο. Αρμόδια στελέχη αναφέρουν ότι το τελευταίο 10ήμερο του έτους λήγουν ομόλογα αξίας 10 δισ. ευρώ περίπου


Πηγή:www.capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: