Πέμπτη 29 Σεπτεμβρίου 2011

"Σύγκρουση κορυφής" Πάγκαλου – Βενιζέλου.


ΔΙΧΑΖΕΙ ΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΤΟ «ΧΑΡΑΤΣΙ» ΣΤΑ ΑΚΙΝΗΤΑ
«Σύγκρουση κορυφής» Πάγκαλου – Βενιζέλου
Δημοσίευση: 29-09-2011 03:00 | Δημήτρης Χρυσικόπουλος | 1 σχόλιο σχόλια
Σε βεβαρυμμένο κλίμα θα πραγματοποιηθεί σήμερα η προγραμματισμένη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου, καθώς, μετά τις μεγάλες δυσκολίες που αντιμετωπίστηκαν, προκειμένου η Κ.Ο. του ΠΑΣΟΚ να υπερψηφίσει την τροπολογία για το ειδικό τέλος ακινήτων, οι ανακοινώσεις του αντιπροέδρου και υπουργού Οικονομικών Ε. Βενιζέλου σχετικά με το μέτρο της συλλογής αποδείξεων προκάλεσαν νέο γύρο σφοδρών αντιδράσεων, ακόμα και εντός της κυβέρνησης.

«Αιχμές» Πάγκαλου
Είναι χαρακτηριστικό ότι ο έτερος αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Θ. Πάγκαλος, μιλώντας χθες στον τηλεοπτικό σταθμό «Mega», εμφανίστηκε επικριτικός έναντι των ανακοινώσεων του κ. Βενιζέλου, λέγοντας για το ζήτημα των αποδείξεων ότι το θέμα δεν έχει συζητηθεί στο Υπουργικό Συμβούλιο και επισημαίνοντας ότι πλέον έχει εξαντληθεί η φοροδοτική ικανότητα των πολιτών και ότι η κυβέρνηση πρέπει να στραφεί στη δραστική μείωση των δαπανών. Μάλιστα, ο κ. Πάγκαλος υπογράμμισε ότι «οι αποδείξεις είναι μέτρο υπέρ του μισθωτού και υπέρ του φορολογουμένου και ιδιαίτερα υπέρ του μισθωτού. Είμαι υπέρ των αποδείξεων. Θεωρώ ότι η συλλογή αποδείξεων, όταν γίνεται συστηματικά, μπορεί να περιορίσει το φαινόμενο της φοροδιαφυγής, υποχρεώνοντας αυτούς που δεν δίνουν αποδείξεις να τις δίνουν και δημιουργώντας ένα κίνητρο για αυτόν που συλλέγει αποδείξεις με μια μείωση του δικού του φορολογικού βάρους». Παράλληλα, αναφερόμενος στο ειδικό τέλος ακινήτων, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης σημείωσε ότι ο συνολικός φόρος για τα ακίνητα που διαθέτει –τα οποία είπε ότι προέρχονται από κληρονομιές- φθάνει τις 17.000 ευρώ και ότι, για να τον αποπληρώσει θα πρέπει να πουλήσει κάποιο από αυτά. Μάλιστα, όταν ρωτήθηκε τι θα κάνει αν δεν μπορέσει να πουλήσει κάποιο ακίνητο, σημείωσε χαριτολογώντας ότι «δεν θα έχω να πληρώσω, δεν θα μπορώ να πληρώσω, μπορεί να έρθει ο Βενιζέλος να με συλλάβει».

Σκληρές ανακοινώσεις ΝΔ – ΚΚΕ
Όσον αφορά στην αξιωματική αντιπολίτευση, ο αναπληρωτής τομεάρχης Οικονομίας της ΝΔ Γ. Βρούτσης, αναφερόμενος συνολικά στα μέτρα που εξήγγειλε το τελευταίο διάστημα η κυβέρνηση, σημείωσε δηκτικά ότι «ο κ. Βενιζέλος αποφάσισε και διέταξε! Εκτός από συνιδιοκτήτης στα σπίτια μας, να γίνει και διαχειριστής των χρημάτων μας. Και μάλιστα, να επιβάλει βαριά πρόστιμα, σε όλους όσους αποταμιεύσουν και δεν καταναλώσουν. Τελικά, το μόνο που δεν χρειάζεται “απόδειξη” είναι η ανεπάρκεια, η ανικανότητα και η αναλγησία της κυβέρνησης, σε βάρος μιας κοινωνίας που έχει περάσει προ πολλού τα όρια αντοχής της». Από την πλευρά του ΚΚΕ υπογραμμίστηκε ότι «το κυβερνητικό φορολογικό αμόκ αποτελεί μια ακόμα απόδειξη ότι η αντιλαϊκή επίθεση δεν είναι προσωρινή και θα κλιμακώνεται χωρίς ημερομηνία λήξης. […] Καλούνται να πληρώσουν φόρους χαμηλοσυνταξιούχοι των 400 ευρώ μηνιαίως, άνθρωποι που προσπαθούν να επιβιώσουν με εισοδήματα χαμηλότερα ακόμα και από τα επίσημα όρια της φτώχιας. Η βάρβαρη κυβερνητική φοροεπιδρομή επιβάλει την υποχρεωτική κατανάλωση του λαϊκού εισοδήματος που μειώνεται».

«Κατάσχεση των εισοδημάτων»
Παράλληλα, ο ΣΥΝ υπογράμμισε ότι «οι προωθούμενες αλλαγές στο φορολογικό σύστημα σε συνδυασμό με τα υπάρχοντα φορολογικά χαράτσια, συγκροτούν μια άνευ προηγουμένου “κατάσχεση” των ήδη λεηλατημένων εισοδημάτων. Η κυβέρνηση δείχνει να βουλιάζει μέσα στις αντιφάσεις της αποτυχημένης πολιτικής της και καθημερινά εξαγγέλλει νέα μέτρα παρασύροντας μαζί της την οικονομία και την κοινωνία», ενώ ο ΛΑΟΣ τόνισε, όχι χωρίς δόση ειρωνείας, ότι «το κακό με το ΠΑΣΟΚ είναι ότι δεν μαθαίνει από τα λάθη του. Πάλι σωροί από αποδείξεις, κενοί αποτελέσματος. Η απόδειξη με τις αποδείξεις είναι ότι τα έχουν χαμένα». Επίσης, οι έμποροι της χώρας, διά στόματος του προέδρου της ΕΣΕΕ Β. Κορκίδη, μιλούν για «μέτρα του ποδαριού», τονίζοντας ότι «είναι πρακτικά αδύνατον να καλυφθεί με αποδείξεις το 50% του εισοδήματος, τη στιγμή που το 45% αντιστοιχεί πλέον σε φόρους για ένα μεσαίο νοικοκυριό και κοντά στο 58% για τις επιχειρήσεις» και υπογραμμίζοντας ότι «είναι απορίας άξιον πώς το οικονομικό επιτελείο καταφεύγει σε αυτού τους είδους τις “φορολογικές αλχημείες”, οι οποίες, πέραν του άδικου χαρακτήρα τους, δεν πρόκειται να αποδώσουν τα αναμενόμενα έσοδα».

ΥΠΟΙΚ: Εφαρμογή από του χρόνου…
Ενώπιον των σφοδρότατων αντιδράσεων, το υπουργείο Οικονομικών ανακοίνωσε αργά χθες το απόγευμα ότι οι όποιες αλλαγές στο σύστημα των αποδείξεων θα ισχύσουν για τα εισοδήματα του 2012, ενώ ο γ.γ. του υπουργείου Η. Πλασκοβίτης έσπευσε να διευκρινίσει, μιλώντας στο ΣΚΑΪ, ότι το ποσοστό των αποδείξεων που θα πρέπει να συλλέγουν οι φορολογούμενοι δεν έχει ορισθεί, όπως, επίσης, δεν έχει οριστικοποιηθεί ούτε το περιεχόμενο των δαπανών που περιλαμβάνονται στις αποδείξεις, ούτε το απαραίτητο ποσοστό συλλογής τους επί του εισοδήματος, ούτε το ποσοστό της πρόσθετης φορολόγησης στην περίπτωση που ο φορολογούμενος προσκομίσει αποδείξεις μικρότερης αξίας από αυτές που υποχρεούται. Πληροφορίες, πάντως, αναφέρουν ότι το ποσοστό των αποδείξεων θα φθάνει στο 40% του δηλούμενου εισοδήματος, ενώ ο κ. Βενιζέλος ξεκαθάρισε ότι «η ρύθμιση του νέου Εθνικού Φορολογικού Συστήματος θα είναι πολύ απλή: το σύνολο του εισοδήματος που καταναλώνεται πρέπει να τεκμηριώνεται με παραστατικά που θα καταχωρίζονται ηλεκτρονικά με ευθύνη του εκδότη ή του αποδέκτη τους. Αυτό δεν θα αφορά μόνον τις κατηγορίες δαπανών που λαμβάνονται τώρα υπ’ όψιν για τις αποδείξεις, αλλά το σύνολο των οικογενειακών δαπανών (ηλεκτρική ενέργεια, φυσικό αέριο, ενοίκιο, δίδακτρα, κινητή τηλεφωνία, οικιακές υπηρεσίες, νομικές και ιατρικές υπηρεσίες, ταξίδια κοκ). Το εισόδημα που τυχόν αποταμιεύεται πρέπει επίσης να δηλώνεται».

Δεν υπάρχουν σχόλια: