Πέμπτη 29 Σεπτεμβρίου 2011

Μην περιμένετε να σας σώσουν οι Merkel- Sarkozy


"To πραγματικό ερώτημα δεν είναι αν θα χρεοκοπήσει η Ελλάδα, αλλά πότε", αναφέρει σε άρθρο του στο Market Watch o Mathhew Lynn, στο οποίο τονίζει ότι μια ελληνική χρεοκοπία θα είναι καταστροφική για την ευρωπαϊκή οικονομία.

Σύμφωνα με τον κ. Lynn, οδεύουμε προς την λύση του ελληνικού δράματος, καθώς ακόμα και αν η Ελλάδα λάβει την έκτη δόση, δεν θα μπορέσει να ξεπληρώσει το χρέος της χωρίς ένα νέο ριζικό σχέδιο διάσωσης.

Οι συνέπειες αυτής της ικανότητας θα είναι καταστροφικές, προειδοποιεί ο Lynn. Όταν χρεοκοπήσει η Ελλάδα η πίεση στις υπόλοιπες υπερχρεωμένες ευρωπαϊκές χώρες και στο τραπεζικό σύστημα θα είναι τρομακτική.

Η καταστροφή αυτή θα ήταν εύκολο να αποφευχθεί σύμφωνα με τον Lynn, αν υπήρχε μια ικανή ευρωπαϊκή πολιτική ηγεσία. Το χρέος της Ελλάδας είναι 250 δισ., ποσό που στο πλαίσιο των παγκόσμιων αγορών είναι σχετικά επουσιώδες. Η ΕΚΤ θα μπορούσε να αγοράσει όλο το χρέος και να αντιμετωπίσει τις απώλειες όταν η κρίση θα έχει περάσει.

Ωστόσο, δεδομένης της ανικανότητας που επιδεικνύουν οι δύο ηγέτες της ευρωζώνης, η Άγκελα Μέρκελ και ο Νικολά Σαρκοζί, τέτοιες ριζικές κινήσεις δεν πρόκειται να έρθει ποτέ.

"Σχεδόν όλοι όσοι παραμένουν ακόμα στις αγορές παίρνουν ένα τεράστιο ρίσκο ότι οι δύο ηγέτες θα συνέλθουν και θα δράσουν αποτελεσματικά μέσα στις επόμενες εβδομάδες. Είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα απογοητευτούν" υπογραμμίζει ο κ. Lynn.

Δεν υπάρχουν σχόλια: