Τετάρτη 14 Σεπτεμβρίου 2011

Και νέα μέτρα που δεν ανακοίνωσαν.


OIKONOMIA

Κλειδώνουν τα νέα μέτρα

Εκτύπωση σελίδας
Αποθήκευση σελίδας
Αποστολή με e-mail
Προσθήκη στο αρχείο
Μέγεθος κειμένου
Οι πρόσθετες περικοπές σε φοροαπαλλαγές, σε μισθούς και σε άλλες δαπάνες για να καλυφθεί η τρύπα των 6 δισ. ευρώ φέτος και το 2012 οριστικοποιείται μεταξύ κυβέρνησης και τρόικας.

Την προηγούμενη Κυριακή  το υπουργικό συμβούλιο στην Θεσσαλονίκη αποφάσισε σύμφωνα με πληροφορίες και άλλα μέτρα πέρα  από το τέλος στην ακίνητη περιουσία. Τα μέτρα αυτά δεν ανακοινώθηκαν. Συζητούνται όμως με την τρόικα με στόχο να καμφθούν οι αντιδράσεις για την καταβολή της νέας δόσης.

Οι δανειστές ζητούν οι ανακοινώσεις να γίνουν σύντομα, πιθανότατα πριν την  κατάθεση του προσχεδίου του προϋπολογισμού την 1η Δευτέρα του Οκτωβρίου στη Βουλή. Κυβερνητικά στελέχη αναφέρουν ότι το διακύβευμα πλέον είναι να γίνουν τα μέτρα  αποδεκτά από την τρόικα:

* Για το 2011, η κυβέρνηση έχει ήδη ανακοινώσει την είσπραξη του τέλους στα ακίνητα με προσδοκώμενα έσοδα άνω των  2 δισ. ευρώ. Το ποσό θεωρητικά καλύπτει  και με το παραπάνω τις «πρόσθετες προσαρμογές» που ζήτησε προ 10ημέρου η τρόικα (1,7 δισ. ευρώ).

Όμως πληροφορίες αναφέρουν ότι εκφράζονται ενστάσεις για το κατά πόσο όλο το ποσό θα εισπραχθεί φέτος και αφ εταίρου καταγράφονται αποκλίσεις σε άλλα μέτρα του Μεσοπρόθεσμου. Η κυβέρνηση επιχειρεί να πείσει για την απόδοση του μέτρου αλλά και άλλων συμπληρωματικών.

Βασικότερο είναι η από την 1η Οκτωβρίου εφαρμογή του μισθολογίου, (περίπου 200 εκατ. ευρώ επιπλέον μείωση δαπανών), ταχύτερες παρεμβάσεις σε ΔΕΚΟ, επικουρικές κλπ. Μπαλαντέρ είναι το πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων.

* Το 2012 η τρόικα ζητά 4 δισ. ευρώ εκ των οποίων το μισό ποσό θα προέλθει από τα ακίνητα, περίπου 1 δισ.  ευρώ από το μισθολόγιο και το υπόλοιπο αναζητείται σε μεγάλη περικοπή φοροαπαλλαγών και σε άλλες μικρότερου εύρους παρεμβάσεις.

Κοινοτικά στελέχη φέρονται ικανοποιημένα σε έναν βαθμό από τα μέτρα που εξετάζει η κυβέρνηση και επικεντρώνουν την ανησυχία τους πλέον στην εφαρμογή των μέτρων. Συζητείται ο ρόλος της ομάδας Κρούσης η οποία θα επιβλέπει την υλοποίηση των πιο κρίσιμων από τις παρεμβάσεις ώστε να χτυπά το καμπανάκι κινδύνου άμεσα σε κάθε  νέο κρούσμα καθυστέρησης, ή οπισθοδρόμησης.

Τα μέτρα αναμένεται να παρουσιαστούν σήμερα στην τηλεδιάσκεψη, την Πέμπτη και την Παρασκευή στο άτυπο Εκοφίν και την Δευτέρα στους επιτελείς της τρόικας. Στόχος είναι να οδηγήσουν άμεσα στην εκταμίευση έστω της 6ης δόσης για να αποφευχθεί το  σενάριο εσωτερικής  στάσης πληρωμών του κράτους και να συνεχιστεί μετά ο αγώνας για το νέο δάνειο



Πηγή:www.capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: