Κυριακή 11 Σεπτεμβρίου 2011

Greek crisis evolving through cheap political games of Papandreu &Venizelos


Σε κρίσιμο σημείο η ελληνική οικονομία  Aναζήτηση βάσει τίτλου 
Πηγή:Euro2day  Δημιουργία:11/9/2011 9:08 πμ  Τελευταία ενημέρωση:11/9/2011 9:29 πμ 
 
Σε δεινή θέση έχει βρεθεί η Ελλάδα, μετά την απόρριψη εκ μέρους της Ευρώπης του ύστατου, ως φαίνεται, πολιτικού εκβιασμού που επιχείρησε η κυβέρνηση. Η τρόικα αναμένεται να επιστρέψει στα τέλη της εβδομάδας, με άτεγκτες απαιτήσεις όχι μόνο σε ότι αφορά την υλοποίηση των δραματικών εξαγγελιών Βενιζέλου, αλλά και για νέες περικοπές στις άμεσες δαπάνες του κράτους.
Από την ικανότητα και την αποφασιστικότητα της κυβέρνησης να ανταποκριθεί, αλλά και από τις αντιδράσεις που ενδεχομένως να αντιμετωπίσει όχι μόνο στα πεζοδρόμια, αλλά και μέσα στη Βουλή, (περίπτωση στην οποία θα οδηγηθούμε μοιραία σε εκλογές) θα εξαρτηθεί και η πορεία των εξελίξεων που βρίσκονται πλέον σε κρισιμότατο «μεταίχμιο», με ορίζοντα ενός τριμήνου, ίσως και πολύ λιγότερο.
Η διχογνωμία στην Ευρωζώνη (που εκφράστηκε χθες και με την παραίτηση του Juergen Stark από την ΕΚΤ) χειροτερεύει την κατάσταση καθώς:
Η ρευστότητα του ελληνικού κράτους έχει πέσει πλέον κάτω από το 1 δισ. ευρώ και φαίνεται να επαρκεί μέχρι και το δεύτερο δεκαήμερο του Οκτωβρίου.
Αυτό σημαίνει ότι αν δεν έρθει η 6η δόση ή ένα επαρκές μέρος της, τότε το δημόσιο μάλλον θα αναγκαστεί να καθυστερήσει ακόμη και μισθούς ή πληρωμές συντάξεων, μάλλον περί τα τέλη Οκτωβρίου.
Ευχής έργον, ότι δεν υπάρχουν αποπληρωμές ομολόγων μέχρι το δίμηνο Νοεμβρίου-Δεκεμβρίου, δυσάρεστες όμως οι ενδείξεις αυξανόμενης απροθυμίας ( ή καλύτερα αδυναμίας) του τραπεζικού συστήματος να διασφαλίσει στα προηγούμενα επίπεδα ακόμη και τη βραχυπρόθεσμη ρευστότητα του Δημοσίο

Δεν υπάρχουν σχόλια: