Πέμπτη 29 Σεπτεμβρίου 2011

Το γερμανικό σχέδιο "Eureka" για την Ελλάδα.


Η διάσωση της Ελλάδας σε 6 φάσεις


Τετάρτη, 28 Σεπτεμβρίου 11 , 17:03 , Ενημέρωση 17:16

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκονται οι διαβουλεύσεις για το μέλλον της Ελλάδας με τη Γερμανία να επιμένει στο δικό της σχεδιασμό τον οποίο κυκλοφόρησε εσχάτως και σχηματοποιημένο στους διαδρόμους των Βρυξελλών και στην ΕΚΤ. Το σχέδιο με την κωδικη ονομασία Eureka δημοσίευσε πρώτη και σε αποκλειστικότητα η γαλλική εφημερίδα La Tribune, το sofokleousin.gr το αναδημοσιεύει με σαφή μνεία στην πηγή.

Το σχέδιο φέρει την κωδική ονομασία «Eureka» και αφορά στην επίλυση της κρίσης χρέους στην Ελλάδα χωρίς να προκαλέσει χρεοκοπία. Στόχος να μειωθεί το τεράστιο ελληνικό χρέος και παράλληλα να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις ανάκαμψης, χωρίς επίσης να υπάρξει κοινωνική δυσαρέσκεια.
Το «Eureka» έχει έξι φάσεις: 
1. Η Ελλάδα πρέπει να καταγράψει το σύνολο των περιουσιακών στοιχείων του κράτους (τράπεζες, ακίνητα, τηλεφωνία, λιμάνια κτλ.) σε μία δομή (εταιρεία), όπως ακριβώς συνέβη το 1990 στη Γερμανία για να ιδιωτικοποιηθούν τα περιουσιακά στοιχεία της Ανατολικής Γερμανίας μετά την Ένωση. Τα περιουσιακά στοιχεία του ελληνικού κράτους εκτιμώνται τουλάχιστον στα 125 δισ. ευρώ!
2. Η εταιρεία αυτή θα εξαγοραστεί από έναν ευρωπαϊκό θεσμό, που θα χρηματοδοτείται από τις χώρες, και η έδρα του θα βρίσκεται στο Λουξεμβούργο. Θα έχει επίσης τη δυνατότητα να οργανώσει τις ιδιωτικοποιήσεις των εν λόγω περιουσιακών στοιχείων, διαδικασία που θα έχει ολοκληρωθεί έως το 2025 (η αντίστοιχη διαδικασία στην Ανατολική Γερμανία διήρκησε πολύ λιγότερο).
3. Τα 125 δισ. ευρώ θα δώσουν τη δυνατότητα στην Ελλάδα να αποπληρώσει σημαντικό μέρος των υποχρεώσεών της στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και το Μηχανισμό Στήριξης (EFSF), με συνέπεια το χρέος να διαμορφωθεί μόλις στο 88% του ΑΕΠ από το 145% που είναι ήμερα. Η έκθεση της Ελλάδας στην ΕΚΤ θα είναι μηδενική, ενώ τα επιτόκια δανεισμού θα μειωθούν κατά 50%, γεγονός που θα οδηγήσει την Αθήνα ξανά στις αγορές.
4. Η εταιρεία με έδρα το Λουξεμβούργο θα έχει επίσης τη δυνατότητα να επενδύσει τα 20 δισ. με στόχο να αποφέρουν άμεσα περί τα 50 δισ. ευρώ. Αυτή η ένεση χρήματος στην ελληνική αγορά, που ισοδυναμεί με το 8% του ΑΕΠ, και που θα μπορούσε να είναι και αυξημένη, θα ξαναφέρει τη χώρα σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης της τάξεως του 5% μέσα στα επόμενα τρία ή τέσσερα χρόνια.
Επίσης, θα δώσει στην Ελλάδα τη δυνατότητα να επαναγοράζει χρέος ύψους 1% του ΑΕΠ κάθε χρόνο, με συνέπεια να υποχωρήσει έως το 2018 κάτω από το 60% του ΑΕΠ.
5. Οι διαδικασίες ιδιωτικοποίησης θα έχουν ολοκληρωθεί έως το 2025. σε περίπτωση λοιπόν που υπάρξει υπεραξία, θα αποδοθεί στην Ελλάδα, αφαιρουμένων των τόκων και των εξόδων διαχείρισης. Αν είναι μειωμένα, η Ελλάδα θα αναλάβει το κόστος, όμως όπως υποστηρίζει η εφημερίδα, οι οικονομικοί αναλυτές της ομάδας του Roland Berger υπολογίζουν ότι ακόμη και σε αυτή ην περίπτωση το χρέος της χώρας θα έχει υποχωρήσει κάτω από το 70% του ΑΕΠ.
6. Το σχέδιο αυτό μειώνει δραματικά τις πιθανότητες κερδοσκοπίας εις βάρος της Ελλάδας ή της ζώνης του ευρώ, καθώς οι κερδοσκόποι θα δυσκολευτούν να στοιχηματίσουν, μέσω των CDS, σε χρεοκοπία είτε της Ελλάδας είτε κάποιας άλλης χώρας, όπως η Ισπανία, η Ιταλία ή η Ιρλανδία. Αυτό θα έχει άμεση συνέπεια την υποχώρηση των spreads και των CDS.

Τα στοιχεία που παραθέτονται θυμίζουν τον καιρό των ιδιωτικοποιήσεων περιουσιακών στοιχείων της Ανατολικής Γερμανίας μετά την πτώση του Τείχους σε μια διαδικασία για την οποία υπάρχουν αντικρουόμενες απόψεις και είχε μικρότερη χρονική διάρκεια. Παράλληλα φαίνεται να έρχεται σε συμφωνία και με τα αιτήματα των Φιλανδών που επιθυμούσαν την σύσταση εταιρείας Holding όπου θα κατέχει "εγγυήσεις" για να μπορέσουν οι χώρες-μέλη να εκταμιεύσουν τα επόμενα δάνεια για την Ελλάδα.
Πολλοί είναι επίσης που υποστηρίζουν πως το η δημοσίευση του plan B ειδικά τώρα αποτελεί έναν μεγάλο μοχλό πίεσης προς τους εταίρους να μεριμνήσουν για τις συμφωνίες της 21 Ιουλίου και να τις ακολουθήσουν καθώς θα υπάρξουν οι αντιδράσεις από Ελληνες πολιτικούς και πολίτες τόσο για την σύσταση εταιρίας holding για αυτό το σκοπό όσο τελικά και το ύψος των αποτιμήσεων των περιουσιακών στοιχείων του κράτους.

Δεν υπάρχουν σχόλια: