Παρασκευή 28 Σεπτεμβρίου 2012

Η τρόικα επιμένει στις μεγάλες μεταρρυθμίσεις που δεν έχουν γίνει



Εκτύπωση σελίδας
Αποθήκευση σελίδας
Αποστολή με e-mail
Προσθήκη στο αρχείο
Μέγεθος κειμένου
Της Δήμητρας Καδδά 
Η προθεσμία της 28ης Σεπτεμβρίου για να κλείσουν τα μεγάλα μέτωπα στις διαθρωτικές μεταρρυθμίσεις λήγει σήμερα και η τρόικα την Δευτέρα ξεκινά τον… έλεγχο. Σε διαδοχικά ραντεβού των τεχνικών κλιμακίων (παράλληλα με τη διαπραγμάτευση για το ανοικτό πακέτο των 13,5-14,5 δισ. ευρώ http://www.capital.gr/News.asp?id=1626231) θα τσεκάρει τις εκκρεμότητες για τα 3 πρώτα τρίμηνα του 2012 και θα κάνει… απολογισμό.

Οι επιτηρητές φέρονται αποφασισμένοι να επισκεφθούν κάθε υπουργείο και φορέα που συνδέεται με κρίσιμες μεταρρυθμίσεις οι οποίες καθυστερούν για να ολοκληρώσει το «πόρισμα» που θα κρίνει και αυτό την επικαιροποίηση του μνημονίου. Αρμόδιες πηγές αναφέρουν ότι η «εντολή» στο τελευταίο Eurogroup ήταν «κάντε μεταρρυθμίσεις» με στόχο να δουν αν η κυβέρνηση έχει αποφασιστικότητα.

Όμως, το... έργο δεν έχει προς το παρόν φανεί σε πολλά μέτωπα εκ των οποίων κάποια θεωρούνται υψηλής σημασίας:

• Οι παρεμβάσεις στα λεγόμενα «κλειστά» επαγγέλματα. Εκκρεμούν αλλαγές στα επαγγέλματα των δικηγόρων, των μηχανικών των αρχιτεκτόνων αλλά και των οδικών μεταφορών, των φορτοεκφορτωτών κλπ. Τα αρμόδια υπουργεία φέρεται να μην έχουν δώσει επαρκείς απαντήσεις στην τρόικα που… περιμένει από τον Ιούνιο δράση.

• Οι αλλαγές στα ειδικά μισθολόγια θεωρούνται από την τρόικα ένδειξη αποφασιστικότητας – όπως και αυτή στα κλειστά επαγγέλματα – να παρέμβει σε κραταιούς κλάδους. Και σε αυτή τη περίπτωση τα μέτρα… αναβάλλονται.

• Οι μισθολογικές μειώσεις στις ΔΕΚΟ δεν έχουν ακόμη εφαρμοσθεί, το ίδιο και οι παρεμβάσεις για συγχωνεύσεις-λουκέτα σε εταιρείες και φορείς.

• Οι όροι συμμετοχής των ιδιωτών στην ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών έπρεπε να έρθουν στη Βουλή έως το τέλος Σεπτεμβρίου.

• Δεν έχει εγκατασταθεί ο μόνιμος γενικός γραμματέας εσόδων (τεχνοκράτης διεθνούς κύρους) με την παρέμβαση να έχει οριστεί για τον προηγούμενο Μάρτιο, και εκκρεμούν οι συγχωνεύσεις 200 εφοριών.

• Στον αέρα μένει το ζήτημα της βάσης δεδομένων για την δημόσια περιουσία και έχει καθυστερήσει η προκήρυξη των αποκρατικοποιήσεων αλλά και ο νόμος για την επίλυση των άνω των 70 νομικών εκκρεμοτήτων στο συγκεκριμένο πεδίο.

• Σε εκκρεμότητα μένει και ο όρος 1 προς 10 προσλήψεων-αποχωρήσεων φέτος στο δημόσιο.

• Αναλογιστική μελέτη των πρώτου πυλώνα συνταξιοδοτικών ταμείων σε εταιρείες όπου οι εισφορές για τα ταμεία αυτά υπερβαίνουν τις εισφορές κοινωνικής ασφάλισης για τους εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα σε συγκρίσιμες επιχειρήσεις που καλύπτονται από το ΙΚΑ. Με βάση τη μελέτη αυτή, η κυβέρνηση θα πρέπει να μειώσει τις κοινωνικές εισφορές για τις εταιρείες αυτές κατά δημοσιονομικά ουδέτερο τρόπο.

• Αναθεώρηση του Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας

• Πιλοτική εφαρμογή ενός προγράμματος Κλειστών Ενοποιημένων Νοσηλίων. Θα περιλαμβάνουν την αναλυτική καταχώρηση για τα έξοδα του προσωπικού.

• Νομοσχέδιο κατά της φοροδιαφυγής και το πακέτο φορολογικής μεταρρύθμισης.

• Κατάργηση μίας σειράς επιβαρύνσεων όπως η διάθεση της εισφοράς 0,15% υπέρ του Λογαριασμού Αρωγής Εξωτερικού Εμπορίου, η εισφορά 0,5% υπέρ του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, του Πανεπιστημίου της Θεσσαλονίκης, της Ακαδημίας Αθηνών, η διάθεση του μη ανταποδοτικού τέλους μέσω της ΔΕΗ υπέρ της εκτέλεσης εργασιών και η διάθεση του μη ανταποδοτικού τέλους επί της τιμής των καυσίμων υπέρ του Ταμείου Αμοιβαίας Κατανομής Χειριστών Αντλιών Πετρελαίου Υγρών Καυσίμων.

• Παρεμβάσεις στα τιμολόγια της ΔΕΗ. Πρέπει να διασφαλιστεί ότι η ενεργειακή συνιστώσα των επίσημων τιμολογίων για νοικοκυριά και μικρές επιχειρήσεις αντανακλά, το αργότερο έως τον Ιούνιο του 2013, τις τιμές χονδρικής αγοράς, με εξαίρεση τους ευπαθείς καταναλωτές


Πηγή:www.capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: