Παρασκευή 7 Σεπτεμβρίου 2012

Πως υποδέχθηκαν οι αναλυτές το "μπαζούκα" της ΕΚΤ.



Εκτύπωση σελίδας
Αποθήκευση σελίδας
Αποστολή με e-mail
Προσθήκη στο αρχείο
Μέγεθος κειμένου
Του Κωνσταντίνου Μαριόλη

Με συγκρατημένη αισιοδοξία αλλά και αρκετές ανησυχίες ως προς την εφαρμογή του, υποδέχτηκαν οι αναλυτές των μεγαλύτερων οίκων την απόφαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας να προχωρήσει σε ένα νέο πρόγραμμα αγοράς ομολόγων, θέτοντας παράλληλα ένα πλαίσιο “αμφιλεγόμενων” προϋποθέσεων.

Bank of America

Ειδικότερα, η Bank of America εκτιμά ότι τα αρνητικά που βγαίνουν από τη συνεδρίαση της ΕΚΤ είναι οριακά περισσότερα από τα θετικά. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο τίτλος του σημειώματος του αμερικανικού οίκου για τις εξαγγελίες Draghi ήταν “Η ΕΚΤ δεν θα αγοράζει ομόλογα”.

“Η διαδικασία λήψης αποφάσεων διέρχεται από δύο κανάλια: το πρώτο είναι η ΕΚΤ, η οποία ξεκαθάρισε τη θέση της σήμερα (χθες) και το δεύτερο είναι οι πολιτικοί, οι οποίοι πρέπει τώρα να αποφασίσουν αν θα κάνουν αίτημα για βοήθεια. Τα εμπόδια για ένα τέτοιο αίτημα αυξήθηκαν σήμερα”, σχολιάζει η αναλύτρια της BofA, Laurence Boone.

Η Boone βλέπει θετικά τη περίοδο ωρίμανσης μεταξύ 1-3 ετών που έθεσε ο Draghi ως προϋπόθεση παρέμβασης, καθώς και το γεγονός ότι οι αγορές μέσω του MOT θα έχουν την ίδια αντιμετώπιση με του ιδιωτικού τομέα καθώς η ΕΚΤ δεν θα θέσει θέμα εξασφάλισης (seniority). Επίσης θετική χαρακτηρίζεται η απεριόριστη φύση των αγορών (οι ωριμάνσεις ιταλικών και ισπανικών ομολόγων την περίοδο 2013-15 διαμορφώνονται στα 526 δισ. ευρώ) αλλά και η απόφαση της ΕΚΤ να δέχεται ενέχυρα σε ξένο νόμισμα για την επανάληψη των πράξεων χρηματοδότησης της περιόδου 2008-10.

Στα αρνητικά, το γεγονός ότι ο Draghi έδωσε μεγαλύτερη έμφαση στο θέμα των προϋποθέσεων, μεγαλύτερη ακόμη και από αυτή που περίμεναν οι αναλυτές (πρέπει να υπάρχει τουλάχιστον συμμετοχή σε προληπτικό πρόγραμμα ECCL, ενώ είναι επιθυμητή η εμπλοκή του ΔΝΤ – παράγοντες που μειώνουν τις πιθανότητες αιτημάτων στήριξης από τους EFSF/ESM).

Δεύτερο αρνητικό στοιχείο είναι ότι δεν τέθηκε στόχος αποδόσεων στα ομόλογα και ότι η διαφάνεια των αγορών περιορίζεται σε εβδομαδιαίες ανακοινώσεις, καθώς και το γεγονός ότι δεν δόθηκαν τεχνικές λεπτομέρειες που να διαφοροποιούν το MOT (monetary outright transactions) από το προηγούμενο πρόγραμμα SMP (security market program). Επίσης αρνητική εξέλιξη είναι ότι Ιρλανδία και Πορτογαλία θα μπορούν να επωφεληθούν από το πρόγραμμα όταν επανακτήσουν πρόσβαση στις αγορές.

Τέλος, οι αγορές μέσω του SMP συνεχίζουν να έχουν προτεραιότητα (seniority) αν και το πρόγραμμα τερματίζεται, εγείροντας ανησυχίες για το ποιος θα στηρίζει την αγορά μέχρι να ξεκινήσει το MOT.

BNP Paribas

Η επικοινωνία στη συνέντευξη τύπου της Πέμπτης ήταν αρκετά βελτιωμένη σε σύγκριση με τον προηγούμενο μήνα, υπογραμμίζει ο επικεφαλής ανάλυσης της BNP, Ken Wattret. “Η ΕΚΤ αποσαφήνισε αρκετά θολά σημεία αναφορικά με τις λεπτομέρειες του νέου πλαισίου”. Ο Wattret εστιάζει στην έκκληση του Draghi προς το ΔΝΤ, τονίζοντας ότι από τη μία συμβάλλει στην αξιοπιστία του προγράμματος, ωστόσο από την άλλη μπορεί να κάνει επιφυλακτικές τις χώρες που θα ζητήσουν βοήθεια, λόγω των όρων στήριξης και επιτήρησης. Ένας παράγοντας που περιπλέκει ακόμη τα πράγματα είναι η αναβάθμιση των εκτιμήσεων για τον πληθωρισμό το 2013, που εγείρει ερωτήματα για την ανάγκη νέας μείωσης των επιτοκίων.

CITIGROUP

Οι αποφάσεις για το πρόγραμμα αγορών ομολόγων “αποτελούν τολμηρά βήματα όσον αφορά τη στάση στη νομισματική πολιτική, ιδιαίτερα για τα ενέχυρα της περιφέρειας και αποζημιώνει για το γεγονός ότι δεν μειώθηκαν τα επιτόκια”, σχολιάζει ο αναλυτής της Citigroup, Guillaume Menuet.

Προσθέτει δε, ότι ο τόνος του Draghi στη συνέντευξη τύπου της ΕΚΤ δείχνει ότι δεν βιάζεται να χαλαρώσει εκ νέου τη νομισματική πολιτική, εκτός και αν η οικονομική δραστηριότητα και το κλίμα επιδεινωθούν.

ING IM

“Οι περιορισμένοι κίνδυνοι που σχετίζονται με την κρίση στην Ευρωζώνη μειώνουν κατά κάποιο τρόπο την πιθανότητα να επαληθευτεί η εκτίμησή μας για νέα αποδυνάμωση του ευρώ στο άμεσο μέλλον”, σχολιάζει από την πλευρά της η ING Investment Management, διά στόματος Valentijn van Nieuwenhuijzen.

Το αποτέλεσμα των συζητήσεων στην ΕΚΤ είναι θετικό, ωστόσο σημαντικό παράγοντα κινδύνου συνεχίζει να αποτελεί η επικείμενη απόφαση του συνταγματικού δικαστηρίου της Γερμανίας για τον ESM, προσθέτει


Πηγή:www.capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: