Δευτέρα 29 Οκτωβρίου 2012

Κλείδωσε η ανακεφαλαιοποίηση - Οι όροι



Δευτέρα 29 Οκτωβρίου 2012 10:43

Κερδίζουν την παρτίδα οι ιδιώτες μέτοχοι


Κερδίζουν την παρτίδα οι ιδιώτες μέτοχοι
Οι ιδιώτες μέτοχοι, φαίνεται πως οριστικά κερδίζουν την παρτίδα και ηγούνται της νέας πορείας του τραπεζικού συστήματος. Η ανακεφαλαιοποίηση που προωθείται, σύμφωνα με χρηματιστηριακούς αναλυτές δίνει και στο χρηματιστηριακό ταμπλό νέες προοπτικές.
Οι τελευταίες πληροφορίες υποστηρίζουν πως το σχέδιο για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών προβλέπει την αναγνώριση του αναβαλλόμενου φόρου στα εποπτικά κεφάλαια των τραπεζών καθώς και την κάλυψη με CoCos ως και του 33,3% της νέας κεφαλαιακής δομής των τραπεζών.
Η ρύθμιση θα επιτρέπει στις τράπεζες τον συμψηφισμό ζημιών από το PSI+ , σε ορίζοντα 30ετίας, με φορολογικές υποχρεώσεις σε επίπεδο ομίλου και όχι μόνο σε επίπεδο μητρικής, όπως ισχύει σήμερα. Η παραπάνω ρύθμιση θα επιτρέψει στην Τ.τ.Ε. να αναγνωρίσει το σύνολο του αναβαλλόμενου φόρου στα εποπτικά κεφάλαια. Κάτι τέτοιο ενδέχεται να μειώσει τις κεφαλαιακές ανάγκες των συστημικών τραπεζών ως και 5,9 δισ. ευρώ, λόγω και της επικείμενης αύξησης του φορολογικού συντελεστή από το 20% στο 28%.
Ταυτόχρονα, το σχέδιο προβλέπει ότι οι ελληνικές τράπεζες θα πρέπει να διατηρούν ελάχιστα εποπτικά κεφάλαια (Core Tier I), που να αντιστοιχούν στο 9% του σταθμισμένου ενεργητικού τους και μετά το 2012 που προέβλεπε ο αρχικός σχεδιασμός. Τραπεζικές πηγές κάνουν λόγο για παράταση μέχρι και το 2015, ενώ ο αρχικός σχεδιασμός προέβλεπε ότι το Core Tier I θα διαμορφωνόταν σε 9% το 2012 και θα αυξανόταν σε 10% την 1η Ιουλίου του 2013.
Από την παραπάνω αλλαγή μειώνονται οι κεφαλαιακές ανάγκες των τραπεζών κατά περίπου 2 δισ. ευρώ.
Πρέπει να σημειωθεί όμως ότι για τις τράπεζες με αρνητικά ίδια κεφάλαια, αυξάνεται το σύνολο των κεφαλαίων που θα πρέπει να καλυφθούν κοινές μετοχές (ΑΜΚ), ώστε να ανέλθει το Core Tier 1 σε τουλάχιστον 6%, ενώ σε περιπτώσεις, όπως στην Alpha Bank (θετική καθαρή θέση), η αύξηση με κοινές μετοχές θα είναι τέτοια που είναι πιθανό να καλυφθεί αποκλειστικά από τους ιδιώτες μετόχους και το Τ.Χ.Σ. να καλύψει μόνο την έκδοση των CoCos.
Σε ότι αφορά στο επιτόκιο των CoCos, οι πληροφορίες αναφέρουν ότι κατά την έκδοσή τους θα φέρουν αρχικό επιτόκιο 7%, το οποίο θα προσαυξάνεται, ετησίως, κατά 0,5%. Και αυτό για να πιέσει τις τράπεζες να τα επαναγοράσουν το ταχύτερο δυνατόν.
Πρακτικά – αν και δύσκολο – οι τράπεζες θα μπορούν, εφόσον βγάζουν κέρδη και διαθέτουν Core Tier I πάνω του 9%, να επαναγοράζουν CoCos, ήδη, από το πρώτο χρόνο.
Σημειώνεται ότι οι ιδιώτες που θα μπουν στις αυξήσεις θα έχουν τη δυνατότητα να εξαγοράσουν το σύνολο των κοινών μετοχών που θα αποκτήσει το Τ.Χ.Σ. καθώς αν καλύψουν το 10% της ΑΜΚ και το Τ.Χ.Σ το υπόλοιπο 90%, θα λάβουν 9 warrants για κάθε 1 μετοχή. Οι ιδιώτες θα μπορούν ανά εξάμηνο να εξασκούν τα warrants σε προκαθορισμένη τιμή αγοράς, το ύψος της οποίας θα προκύπτει από την τιμή διάθεσης, συν την σταθερή απόδοση του Τ.Χ.Σ.
Τέλος στο επίκεντρο της σημερινής συνάντησης του υπουργού Οικονομικών, κ. Γιάννη Στουρνάρα με τους τραπεζίτες θα βρεθεί και η πρόταση επιβολής μίας ειδικής έκτακτου χαρακτήρα εισφοράς στις τράπεζες με στόχο να πληρωθούν τα 550 εκατ. ευρώ του μερίσματος της κρατικής ενίσχυσης που έχουν δεχθεί οι τράπεζες με την έκδοση προνομιούχων μετοχών που εκκρεμούν για το 2012 και αποτελούν «τρύπα» για τον φετινό προϋπολογισμό.

Δεν υπάρχουν σχόλια: