Δευτέρα 29 Οκτωβρίου 2012

Θερμό επεισόδιο σε καταδρομική επιχείρηση Ιρανών κατά Ισραηλινών στο Αζερμπαϊτζάν.


ΑΝΤΙΠΟΙΝΑ ΑΠΟ ΤΟ ΙΡΑΝ

10/28/2012 - 16:14
Ένα νέο μέτωπο άνοιξε στην αντιπαράθεση της Δύσης με το Ιράν όταν ομάδα 20 Ιρανών καταδρομέων προσπάθησε να εισέρθει στο έδαφος του Αζερμπαϊτζάν για την πραγματοποίηση αποστολής αναγνώρισης Ισραηλινών εγκαταστάσεων. Η ομάδα των Ιρανών καταδρομέων έγινε αντιληπτή από τους στρατιώτες του Αζερμπαϊτζάν και ακολούθησε συμπλοκή η οποία είχε ως αποτέλεσμα το τραυματισμό ενός από τους Ιρανούς καταδρομείς και την σύλληψη του.  
Τα υπόλοιπα μέλη της 20μελούς ομάδας των Ιρανών καταδρομέων επέστρεψε στο ιρανικό έδαφος.  Η επιχείρηση διείσδυσης Ιρανικών ειδικών δυνάμεων στο Αζερμπαϊτζάν αποτελεί μέρος της προσπάθειας της Τεχεράνης να συλλέξει πληροφορίες για την παρουσία των Ισραηλινών στην γειτονική χώρα
Η πρόσφατη Ισραηλινή επίθεση στο Σουδάν και η καταστροφή των υποσυστημάτων τα οποία χρησιμοποιούνται για την κατασκευή των ιρανικών πυραύλων Shahab από την πολεμική βιομηχανία της χώρας κινητοποίησε άμεσα τον αμυντικό μηχανισμό του Ιράν με την ηγεσία της ιρανικής Αεροπορίας και Αεράμυνας να επισκέπτεται αιφνιδιαστικά το Σουδάν για να έχει  ιδία άποψη για τις δυνατότητες των Ισραηλινών.     
Ως γνωστό πρόσφατα δημοσιεύτηκαν πληροφορίες για την χρήση των αεροπορικών βάσεων του Αζερμπαϊτζάν από την Αεροπορία του Ισραήλ  καθώς και άλλων Αζερικών υποδομών σε μία επιχείρηση βομβαρδισμού των ιρανικών πυρηνικών εγκαταστάσεων. Επιπλέον είναι γνωστή η στενή σχέση του Αζερμπαϊτζάν με το Ισραήλ στρατιωτικοί σύμβουλοι του οποίου έχουν αναλάβει την αναδιοργάνωση του Στρατού της χώρας, ενώ σημαντικές ποσότητες στρατιωτικού υλικού από το Ισραήλ έχουν αποκτηθεί τα τελευταία χρόνια από το Μπακού.
Η επιχείρηση των Ιρανών θα μπορούσε να ήταν και μία προσπάθεια πρόκλησης αντιποίνων σε ισραηλινούς στόχους μέσα στο Αζερμπαϊτζάν με αφορμή την πρόσφατη επίθεση της Αεροπορίας του Ισραήλ στο Σουδάν.
Τέλος αξίζει να σημειωθεί ότι Ιράν και Αζερμπαϊτζάν δεν διατηρούν και τις καλύτερες σχέσεις λόγω της τεράστιας Αζέρικης μειονότητας (15 εκα. Αζέροι) που διαβιεί στο Ιράν και πιο ειδικά στην περιοχή των συνόρων των δύο κρατών. Πάντως αξίζει να σημειωθεί ότι το τελευταίο χρονικό διάστημα αυξάνονται τα περιστατικά που οι δυνάμεις των δύο κρατών συγκρούονται στο έδαφος άλλων κρατών τα οποία βρίσκονται στην περιφέρεια του Ιράν και του Ισραήλ.   
Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr 

Δεν υπάρχουν σχόλια: