Δευτέρα 1 Οκτωβρίου 2012

ΟΛΗ Η ΑΛΗΘΕΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΘΕΡΜΑΝΣΗΣ «ΠΡΟΜΗΘΕΑΣ»


Έγινε γνωστή στο διαδίκτυο η Ελληνική πατέντα που θερμαίνει ένα σπίτι με την ισχύ μιας τοστιέρας και χωράει μέσα και σε μια παπουτσοθήκη.
Περισσότερα θα βρείτε στο παρακάτω link:

http://www.madatoforos.com/2012/09/blog-post_4280.html

Ο όγκος του συστήματος δεν με απασχολεί, αλλά με απασχολεί πόση ισχύ καταναλώνει πόση δίνει και ποια η απόδοσή του.

Μιας και έγινε λόγος για τοστιέρα. Η μέση ισχύς των περισσότερων τοστιέρων που κυκλοφορούν στην αγορά είναι τα 800 W. Ένα το κρατούμενο λοιπόν.
Μιας και έγινε λόγος και για θέρμανση σπιτιού. Ένα μέσο σπίτι με όχι και τόσο καλή μόνωση χρειάζεται θέρμανση 100W/τμ, ένα σπίτι 90τμ θέλει φορτίο 9kW. Δύο τα κρατούμενα.

Από τα παραπάνω να υποθέσω λοιπόν ότι με το σύστημα ΠΡΟΜΗΘΕΑΣ, από ηλεκτρική ισχύ 800W δίνει ισχύ τουλάχιστον θερμική 10kW; Δηλαδή έχουμε μια απόδοση 1150% ή συντελεστή COP 12.5; Δηλαδή στο 1W καταναλισκόμενης ενέργειας δίνει 12.5W θερμικής ενέργειας.

Για το γεγονός που ανέφερε ο εφευρέτης ότι με το σύστημα αυτό έχουμε εξοικονόμηση 50% σε σχέση με το πετρέλαιο. Η εξοικονόμηση 50% στα χρήματα μπορεί με μια πολύ καλή προσέγγιση να μεταφραστεί σε 50% λιγότερη ενέργεια. Και αν θεωρήσουμε ότι συγκριτικά οι ώρες λειτουργίας του συστήματος είναι ίδια με το πετρέλαιο τότε σημαίνει 50% λιγότερη ισχύ.
Άρα λοιπόν άμα είχαμε ένα σπίτι με θερμικό φορτίο 9kW το σύστημα έπρεπε να είχε ισχύ 4.5-5kW. Διαφορετικά για να έχει το σύστημα την ισχύ μιας τοστιέρας (800W) τότε η θερμική ισχύς του σπιτιού θα πρέπει να είναι αυξημένη κατά 50% δηλαδή 1200W πράγμα αδιανόητο.

Όσον αφορά για το φαινόμενο της ηλεκτροδιέγερσης που επικαλείται ο εφευρέτης ότι είναι η αρχή λειτουργίας του εν λόγω συστήματος και ζεσταίνει το νερό σαν τον φούρνο μικροκυμάτων.

Είτε έχουμε θέρμανση με κλασσική ηλεκτρική αντίσταση είτε έχουμε θέρμανση με μικροκύματα η μετατροπή ενέργειας από ηλεκτρική σε θερμική είναι 1W προς 1W. Το μοναδικό πλεονέκτημα της θέρμανσης με μικροκύματα είναι ότι η θέρμανση είναι ταχύτερη έναντι της ηλεκτρικής αντίστασης, αυτό επουδενί δεν σημαίνει οτι έχουμε και υψηλότερη ισχύ.

Τώρα για τα 0.3kW που χρειάζεται ένας χώρος για να ζεσταθεί με το σύστημα, προσωπικά δεν πείστηκα καθόλου ότι ισχύει αυτό το νούμερο, αφού δεν υπάρχουνε στο διαδίκτυο επίσημες εργαστηριακές μετρήσεις. Ο εφευρέτης επικαλέστηκε ότι έγιναν κάποια πειράματα σε ψυγεία με φρούτα το καλοκαίρι και μάλλον από εκεί θα μετρήθηκε η ισχύς και η απόδοση του συστήματος, αλλά επί του συγκεκριμένου πειράματος επιτρέψτε μου να έχω αμφιβολίες αν μετρήθηκε σωστά η ισχύς και τα φορτία.

Τα συμπεράσματα δικά σας.
energy-engineer.blogspot.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: