Τρίτη 2 Οκτωβρίου 2012

Η λίστα με τους φοροφυγάδες έφτασε στα χέρια του Πεπονή.




Ημερομηνία:
02/10/2012 17:30

Την ώρα που διάφοροι υπεύθυνοι και μη δήλωναν άγνοια για την ύπαρξη της λίστας και θεωρείτο χαμένη, ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελος Βενιζέλος, σήμερα το πρωί έβαλε τα στοιχεία σε ένα usb stick και την έστειλε στο Μέγαρο Μαξίμου!
Το Μαξίμου με την σειρά του, σύμφωνα με το newsit.gr,  έστειλε την λίστα με τους καταθέτες στο ΣΔΟΕ. Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, το πρωί, έφτασε στο γραφείο του πρωθυπουργού φάκελος με USB, τον οποίο απέστειλε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελος Βενιζέλος. Στο USB υπήρχε η γνωστή πλέον ως «λίστα Λαγκάρντ».
Από το Μέγαρο Μαξίμου διευκρινίζουν ότι ο φάκελος δεν ανοίχθηκε και απεστάλη ως είχε στο ΣΔΟΕ για τα περαιτέρω.

Και τελικά 2 υπουργούς και τέσσερις κυβερνήσεις μετά η περίφημη λίστα Φαλτσιανί ή Λαγκάρντ, έφτασε στα χέρια του οικονομικού εισαγγελέα Γρηγόρη Πεπόνη.

Ένα από τα μεγάλα ερωτήματα που μένουν ακόμα αναπάντητα είναι πως αυτή η λίστα με προσωπικά δεδομένα 2.000 ατόμων παρέμενε στα χέρια του Προέδρου του ΠΑΣΟΚ. Ήταν η πρωτότυπη; Ή είχε κάνει αντίγραφο;

Πάντως, προκάτοχοι του κ.Βενιζέλου, δηλώνουν ότι η λίστα δεν θα έπρεπε να βρίσκεται ακόμα στα χέρια του αλλά να έχει παραδοθεί στον διάδοχό του, δηλαδή τον κ. Στουρνάρα.

Ο κ. Βενιζέλος εμφανίστηκε ενοχλημένος απ' τον όλο θόρυβο, ίσως και από τις δηλώσεις Παπακωνσταντίνου και τόνισε:

“Η δημόσια συζήτηση για την «περιβόητη» λίστα Ελλήνων καταθετών σε ελβετική τράπεζα που σύμφωνα με δήλωσή του παρέλαβε στα τέλη 2010 ο τότε Υπουργός Οικονομικών κ. Γ. Παπακωνσταντίνου και παρέδωσε στις αρχές Ιουνίου 2011 στον τότε Ειδικό Γραμματέα του ΣΔΟΕ κ. Ι. Διώτη, τείνει να εκθέσει διεθνώς τη χώρα και να ακυρώσει την προσπάθειά μας για σύναψη διακρατικής σύμβασης με την Ελβετία για τη φορολόγηση των καταθέσεων Ελλήνων.”

Σε ό,τι αφορά στη διαβόητη λίστα ο κ. Βενιζέλος ξεκαθαρίζει ότι δεν είναι δυνατό να αξιοποιηθεί καθώς εμμέσως πλην σαφώς όπως αφήνεται να εννοηθεί θα ήταν μη νόμιμη διαδικασία:

"Ανέλαβα τα καθήκοντα του Υπουργού Οικονομικών στις 17 Ιουνίου 2011. Τον Αύγουστο του 2011 ο κ. Διώτης, με αφορμή και πάλι δημοσιεύματα για την ύπαρξη «λίστας» με ονόματα Ελλήνων καταθετών στην Ελβετία, με ενημέρωσε ότι ο κ. Παπακωνσταντίνου του είχε παραδώσει ατύπως κάποια ηλεκτρονικά στοιχεία που δεν συνιστούσαν όμως σε καμία περίπτωση αρχείο που περιήλθε με νόμιμη διαδικασία στην υπηρεσία του και άρα δυνάμενο να υπαχθεί σε νόμιμη επεξεργασία από αυτή και πολύ περισσότερο να δημοσιοποιηθεί."

Διαφορετικά, κατά τη νομική του εκτίμηση, τελείται σοβαρό ποινικό αδίκημα στο οποίο ο ίδιος, ως πρώην εισαγγελικός λειτουργός, δεν μπορούσε να συμπράξει.

"Με βάση τη γενική εικόνα των ηλεκτρονικών στοιχείων που μου έδωσε ατύπως ο κ. Διώτης, συμφώνησα αμέσως με τη νομική και υπηρεσιακή του εκτίμηση, όπως επέβαλε η θέση μου."

Ο κ. Διώτης, μιλώντας στον Βήμα Fm, υπογράμμισε πως “δεν υπάρχει λίστα, η οποία να μπορεί να καταστεί νομίμως αντικείμενο επεξεργασίας μιας υπηρεσίας, η οποία λειτουργεί εντός των νόμων και του Συντάγματος”.

Την ίδια ώρα, στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών είναι, σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρώτος μάρτυρας που έχει κληθεί να καταθέσει,  στον αναπληρωτή οικονομικό εισαγγελέα Σπύρο Μουζακίτη, στο πλαίσιο της έρευνας που διενεργείται για τη λεγόμενη «λίστα Φαλτσιάνι» ή «λίστα Λαγκάρντ» που φέρεται να περιλαμβάνει ονόματα Ελλήνων με καταθέσεις στην τράπεζα HSBC στην Ελβετία.

Η έρευνα που διατάχθηκε πριν λίγες ημέρες από τον οικονομικό εισαγγελέα Γρηγόρη Πεπόνη, αφορά τη διερεύνηση καταγγελιών σχετικά με τη μη αξιοποίηση «λίστας», που το 2010 η τότε υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας Κριστίν Λαγκάρντ είχε παραδώσει στον ομόλογο της Γιώργο Παπακωνσταντίνου.

Στην επίμαχη λίστα, βάση των δημοσιευμάτων και καταγγελιών, περιλαμβάνονται τα ονόματα 1991 Ελλήνων φοροφυγάδων, φυσικών και νομικών προσώπων, με καταθέσεις μεγάλων χρηματικών ποσών στην εν λόγω τράπεζα.

Η παρέμβαση Πεπόνη έχει στόχο άμεσα να αποσαφηνιστεί αν υπάρχει λίστα και αν ναι, να εξακριβωθεί που βρίσκεται.

Στην παραγγελία του ο εισαγγελέας τονίζει ότι εφόσον εξακριβωθεί η ύπαρξη της λίστας, να διερευνηθεί το ενδεχόμενο διάπραξης του αδικήματος της υπεξαγωγής εγγράφων, σε βαθμό κακουργήματος, σε βάρος κάθε υπευθύνου κρατικού υπαλλήλου που δεν αξιοποίησε το επίμαχο υλικό προστατεύοντας πολίτες που ενδεχομένως έχουν φοροδιαφύγει και μάλιστα με αδήλωτα μεγάλα χρηματικά ποσά.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Μουζακίτης θα καλέσει σε κατάθεση και άλλα στελέχη του υπουργείου Οικονομικών που είναι σε θέση να γνωρίζουν αν πράγματι υπήρξε και που βρίσκεται η επίμαχη λίστα.

Η επίμαχη λίστα ήρθε στα χέρια των γαλλικών αρχών, όταν στα τέλη του 2008 συνελήφθη το πρώην υψηλόβαθμο στέλεχος της HSBC Γενεύης, Ερβέ Φαλτσιάνι, ο οποίος προσπαθούσε να πουλήσει σε διάφορες χώρες CD με τα ονόματα περισσοτέρων από 20 χιλιάδων μεγαλοκαταθετών, Γάλλων, Ιταλών, Βρετανών, Γερμανών, Ισπανών, Ελλήνων κ.α.

Συντάκτης: CretePlus.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: