Τετάρτη 17 Οκτωβρίου 2012

Handelsblatt: "Ελλάδα, η Νορβηγία της Μεσογείου" - Οι Γερμανοί "ξερογλύφονται"...


ΕκτύπωσηE-mail
17-10-2012 11:37:40
30
Τα αποθέματα υδρογονανθράκων της Ελλάδας είναι το πραγματικό ενδιαφέρον της Γερμανίας για την χώρα, αυτή αναφέρει σε δημοσίευμά της η γερμανική εφημερίδα Handelsblatt, επιβεβαώνοντας το defencenet.gr το οποίο την ημέρα της άφιξης της Γερμανίδας καγκελαρίου στην Αθήνα σε άρθρο με τίτλο "Τα "ειδικά" ενδιαφέροντα της Α.Μέρκελ δύο εβδομάδες πριν την έναρξη των ερευνών". 
Το άρθρο μάλιστα τιτλοφορείται «Μια νέα Νορβηγία, αλλά στη Μεσόγειο», όπου περιγράφονται από την Handelsblatt τα μέχρι στιγμής ευρήματα και η υψηλή πιθανότητα υπαρξης σημαντικών αποθεμάτων πετρελαίου στο Ιόνιο καιτεράστιων ποσοτήτων φυσικού αερίου και πιθανόν και πετρελαίου νότια της Κρήτης, αλλά και στο Αιγαίο.
Μάλιστα χαρακτηριστικά αναφέρεται ότι "Οι ελπίδες της Ελλάδας να λύσει μέρος του οικονομικού της προβλήματος εκμεταλλευόμενη τον ορυκτό πλούτο της χώρας είναι βάσιμες και θα μπορούσε να μετατραπει μέσα στα επόμενα 5-10 χρόνια στη Νορβηγία της Μεσογείου"! Και συνεχίζει γράφοντας: "Το πόσο πετρέλαιο και φυσικό αέριο κρύβει το ελληνικό υπέδαφος είναι άγνωστο, αλλά το ενδιαφέρον που υπάρχει για τις έρευνες και οι πρώτες ενδείξεις δίχνουν ότι οι ποσότητες των κοιτασμάτων είναι πιθανόν μεγάλες". 
Το άρθρο περιέχεται και δήλωση του πρώην υφυπουργού Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Γιάννη Μανιάτη, ο οποίος δήλωσε στην εφημερίδα ότι "Το φθινόπωρο του 2013 θα υπάρχει μια πρώτη εικόνα για τα αποθέματα και μέχρι το τέλος του 2014 θα δοθούν οι πρώτες άδειες εκμετάλλευσης".
Που σημαίνει ότι από το τέλος του 2015 το αργότερο το πρώτο εξάμηνο του 2016 θα έχει "τρυπηθεί" η ειφάνεια πάνω από τα κοιτάσματα και θα έχει ξεκινήσει η εκμετάλλευσή τους αν πρόκειται για πετρέλαιο, ενώ για το φυσικό αέριο, εξαρτάται σε ποιο βάθος και με ποιο τρόπο θα μεταφερθεί στους σταθμούς υγροποίησης. Χωρίς να σημαίνει ότι αυτή η διαδικασία θα διαρκέσει πέρα από το 2018.
Χρονικά για τα ενεργειακά δεδομένα είναι "χθες" η όλη διαδικασία και εξηγεί πολλά για την πίεση που ασκείται αυή την στιγμή στην Ελλάδα από την τρόϊκα για να δεθεί η χώρα όσο το δυνατόν πιο σφιχτά στα δεσμά του Μνημονίου.
Μάλιστα γίνεται αναφορά και στα υπαρκτά και επιβεβαιιωμένα κοιτάσματα υδρογονανθράκων του Αιγαίου και αναφέρεται ότι μέχρι στιγμής δεν έχει υπάρξει εκμετάλλευσή τους λόγω  της αντίδρασης της Τουρκίας.
Και μόνο ο χαρακτηρισμός "Νορβηγία της Μεσογείου" (σ.σ. η Νορβηγία μετά τον ενοπισμό τεράστιων ποσοτήτων πετρελαίου στη Βόρεια Θάλασσα στις αρχές του 1970 μετατράπηκε στην πιο πλούσια χώρα της Ευρώπης), αρκεί για να γίνει αντιληπτό το μεγάλο παιχνίδι που θα παιχθεί γύρω από τα ελληνικά κοιτάσματα.
Απλά να σημειώσουμε ότι η Νορβηγία όταν ανακαλύφθηκαν τα κοιτάσματα (σε γειτονικό βυθοτεμάχιο της νορνηγικής ΑΟΖ βρήκαν και οι Βρετανοί) δεν δίστασαν οι αρχές της χώρας να δώσουν εντολή ακόμα και πολυβολισμού από νορβηγικά περιπολικά,  βρετανικών ... αλιευτικών που προσέγγισαν την περιοχή! Και όταν λέμε Νορβηγία και Βρετανία, αναφερόμαστε σε δύο έθνη με αταβιστικούς δεσμούς συμμαχίας...
Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: