Τρίτη 16 Οκτωβρίου 2012

Soros: "Εφιάλτης" η κρίση της Ευρωζώνης.



Εκτύπωση σελίδας
Αποθήκευση σελίδας
Αποστολή με e-mail
Προσθήκη στο αρχείο
Μέγεθος κειμένου
"Εφιάλτη" χαρακτηρίζει την κρίση της Ευρωζώνης ο επενδυτής George Soros, ενώ προειδοποιεί ότι οδηγεί την Ευρωπαϊκή Ένωση σε νέα "ύφεση που θα έχει διάρκεια".

Η κρίση "έχει τεράστιο αντίκτυπο και οδηγεί την Ε.Ε. σε παρατεταμένη ύφεση, ενώ είναι τελείως αυτοδημιούργητη", δήλωσε ο Soros σε συνέδριο της National Association for Business Economics στη Νέα Υόρκη.

Η κρίση θα μπορούσε να επιλυθεί εάν η Γερμανία αναλάμβανε τον ρόλο ενός "αγαθού ηγεμόνα" ή εγκαταλείποντας το ευρώ, εκτίμησε ο πρόεδρος της Soros Fund Management LLC.

Ο μεγαλοεπενδυτής σημείωσε παράλληλα ότι οι αρχιτέκτονες του ευρώ γνώριζαν τις αδυναμίες του ενιαίου νομίσματος ήδη από τη σύσταση του. Αν και δημιούργησαν μια κεντρική τράπεζα, δεν δημιούργησαν και ένα ενιαίο υπουργείο Οικονομικών.

Επισήμανε ότι όπως σε κάθε κύκλο ραγδαίας ανάπτυξης και κατάρρευσης, τα πρώτα χρόνια υπήρχε αισιοδοξία και επιείκεια αλλά όταν άρχισε να επιδεινώνεται η κατάσταση η στάση των εμπλεκόμενων άλλαξε.

Για παράδειγμα, σημείωσε, άλλαξε η στάση των Γερμανών . Όταν ξεκίνησε η διαδικασία της γερμανικής ενοποίησης, αντιλήφθηκαν ότι η επανένωση της Γερμανίας θα μπορούσε να προχωρήσει μόνο στο πλαίσιο μιας πιο ισχυρής Ε.Ε. "Η Γερμανία ήταν ο ηγέτης για την ευρύτερη ενοποίηση", δήλωσε ο Soros.

Με την εισαγωγή του ευρώ, παρά τις αδυναμίες του, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα δέχτηκε τα ομόλογα των κρατών μελών σαν να μην εμπεριέχουν κίνδυνο. Αυτό ήταν και το κίνητρο για τις εμπορικές τράπεζες να αρχίσουν να αγοράζουν ομόλογα… αλλά η πραγματικότητα ήταν ότι η Ισπανία και η Ιταλία δεν ήταν τόσο ανταγωνιστικές όσο η Γερμανία, δήλωσε ο Soros.

Ουσιαστικά, αυτό που έκανε το ευρώ είναι "να μετατρέψει τις χώρες που έχουν χρέη σε λιγότερο ανεπτυγμένες χώρες που δανείστηκαν σε ξένο νόμισμα", δήλωσε, προσθέτοντας ότι την ίδια στιγμή οι χώρες αυτές "παραιτήθηκαν από το δικαίωμα να τυπώνουν χρήμα".

Υπήρξε μια "λάθος αντίληψη ότι το κυβερνητικό χρέος δεν έχει κινδύνους" και αυτό το "θεμελιώδες ελάττωμα" έχει πλέον αποκαλυφθεί, σημείωσε.

Αυτό θα μπορούσε να διορθωθεί με την εισαγωγή των ευρωομόλογων αλλά αυτό έχει καταστεί πολιτικά απαράδεκτο στη Γερμανίας, εκτίμησε.

Ανέφερε ακόμη ότι αν και η Γερμανία δεν ενεργεί με "κακή θέληση", το καθαρό αποτέλεσμα είναι ότι "η απόκλιση των οφειλετών και των πιστωτών γίνεται ολοένα και μεγαλύτερη" και αυτή η διαφορά θα μπορούσε να γίνει μόνιμη.

"Έχει υπάρξει η αναγνώριση ότι έχει γίνει ένα βασικό λάθος αλλά δεν είναι ακόμη γνωστό πώς θα διορθωθεί", πρόσθεσε.

Μια επιλογή θα ήταν η Γερμανία να γίνει ένας "αγαθός ηγέτης" και να βοηθήσει τις χώρες με χρέη. Μια άλλη και πιο δραστική θα ήταν η Γερμανία να αφήσει το ευρώ.

Με την έξοδο της Γερμανίας, το ευρώ θα υποτιμηθεί, ενώ το βάρος του χρέους θα παραμείνει στα ίδια ονομαστικά επίπεδα αν και θα μειωθεί σε πραγματικούς όρους. Οι χώρες-οφειλέτες θα ανακτούσαν ταυτόχρονα την ανταγωνιστικότητα τους καθώς οι εξαγωγές τους θα ήταν πιο φθηνές και οι εισαγωγές πιο ακριβές.


Πηγή:www.capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: