Πέμπτη 11 Οκτωβρίου 2012

Επανεκκίνηση διαλόγου για το Αιγαίο με εξαίρεση το Καστελόριζο «έδειξε» ο Νταβούτογλου.



ΕκτύπωσηPDF
Πρώτα υφαλοκρηπίδα, μετά ΑΟΖ
Επανεκκίνηση διαλόγου για το Αιγαίο με εξαίρεση το Καστελόριζο «έδειξε» ο Νταβούτογλου
Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Αχμέτ Νταβούτογλου      
Πρώτα πρέπει να ρυθμιστούν τα θέματα των χωρικών υδάτων και της υφαλοκρηπίδας και κατόπιν να ανακηρυχθεί η ΑΟΖ όχι μονομερώς από την Ελλάδα, αλλά κατόπιν συνεννόησης με την Τουρκία ξεκαθάρισε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Αχμέτ Νταβούτογλου, κατά την επίσκεψή του στην Αθήνα.
Απαντώντας, μάλιστα, σε ερώτηση του «Βήματος» σημείωσε ότι το Καστελόριζο δεν εντάσσεται στις διερευνητικές επαφές, καθώς αυτές αφορούν αποκλειστικά το Αιγαίο, όπως τουλάχιστον το εννοεί η τουρκική πλευρά που τοποθετεί το νησί στη Μεσόγειο.
Ωστόσο, ο Τούρκος ΥΠΕΞ υπογράμμισε ότι «είμαστε έτοιμοι να συζητήσουμε και για το Καστελόριζο, αλλά ως χωριστό θέμα». Δεν παρέλειψε, πάντως, να υπαινιχθεί ότι η διεθνής νομολογία στο συγκεκριμένο θέμα ευνοεί την Τουρκία ως τη χώρα με τις μεγαλύτερες ακτές στην Ανατολική Μεσόγειο, άρα της δίνει ουσιαστικά και το δικαίωμα να πραγματοποιεί έρευνες στην περιοχή.
Ο κ. Νταβούτογλου, ο οποίος είχε συναντήσεις με τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά, τον υπουργό Εξωτερικών Δ. Αβραμόπουλο και τον πρόεδρο της Βουλής Ευ. Μεϊμαράκη, τόνισε ότι η Άγκυρα είναι έτοιμη να πιάσει το νήμα των διερευνητικών επαφών από εκεί που έμεινε επί κυβερνήσεως Παπανδρέου, αν και δεν παρέλειψε να πει ότι ίσως η Αθήνα να θέλει να επανεκτιμήσει τη θέση της.
Πάντως, διπλωματικές πηγές σημειώνουν ότι ο επόμενος γύρος διερευνητικών επαφών θα διεξαχθεί σύντομα, ίσως και εντός του Οκτωβρίου. Η Αθήνα δίνει έμφαση στην αποτροπή εντάσεων και κρίσεων, κάτι που φάνηκε και από τα όσα είπε ο κ.Αβραμόπουλος στη συνέντευξη Τύπου. «Πρέπει να αποφεύγονται ενέργειες που επιβαρύνουν το κλίμα και ενέχουν τον κίνδυνο ατυχήματος ή και κρίσεως» τόνισε ο υπουργός.

Δεν υπάρχουν σχόλια: