Τετάρτη 31 Οκτωβρίου 2012

Επεισόδιο μεταξύ Κίνας και Ιαπωνίας - Απείλησαν οι Κινέζοι, υποχώρησαν οι Ιάπωνες.


ΝΑΥΜΑΧΙΑ ΣΤΑ ΣΕΝΚΑΚΟΥ

10/31/2012 - 11:41
Επεισόδιο στα όρια του θερμού (μία πηγή αναφέρει ότι ερρίφθησαν πυρά) είχαμε χθες αργά τη νύχτα ώρα Ελλάδος στα νησιά Σενκάκου ("Ντιαογού" τα αποκαλούν οι Κινέζοι) όταν κινεζικά σκάφη της Ωκεάνιας Ακτοφυλακής μπήκαν στην περιοχή των νησιών και απαίτησαν από τα αντίστοιχα της ιαπωνικής να αποχωρήσουν άμεσα γιατί "Παραβίαζαν τα κινεζικά χωρικά ύδατα".
Στην αρχική άρνηση των Ιαπώνων να αποχωρήσουν τους προειδοποίησαν ότι "Θα ανοίξουμε πυρ αν δεν εγκαταλείψετε άμεσα την περιοχή"! Μάλιστα ξεκίνησαν και ελιγμούς κατά των ιαπωνικών σκαφών με σαφή διάθεση να τα "σκρινάρουν"!
Οι Ιάπωνες ενημέρωσαν το Τόκιο την προωθημένη βάση Ακτοφυλακής της Οκινάουα για την κινεζική απειλή και μετά από μία ώρα περίπου, έλαβαν εντολή να αποχωρήσουν! Το ίδιο έπραξαν και τα κινεζικά σκάφη. Κατά μία πηγή από κινεζική ιστοσελίδα, ερρίφθησαν και προειδοποιητικά πυρά προς την πλευρά των ιαπωνικών σκαφών που απέφυγαν να απαντήσουν, όμως...
Φαίνεται δηλαδή ότι oι Ιάπωνες σε αυτό το ιδιότυπο chicken game οι Ιάπωνες υποχώρησαν γιατί είχαν πειστεί ότι οι Κινέζοι θα έκαναν πράξη την απειλή τους.
Ήταν το πρώτο σοβαρό επεισόδιο από τότε που ξεκίνησε η διαμάχη και όσο και αν έχουν προσπαθήσει οι ΗΠΑ και η Ιαπωνία να κατευνάσουν το Πεκίνο ακυρώνοντας ακόμα και στρατιωτικές ασκήσεις με σενάρια ανακατάληψης νήσου (φωτογραφικό για τα Σενκάκου), εν τούτοις η Κίνα δείχνει ότι δεν είναι διατεθειμένη να ξεχάσει το θέμα.
Λίγο αργότερα εκδόθηκε μάλιστα και ανακοίνωση από την Κρατική Ωκεανογραφική Υπηρεσία της Κίνας, σύμφωνα με την οποία "Κινεζικά σκάφη περιπολίας εντόπισαν ιαπωνικά σκάφη να βρίσκονται μέσα στα χωρικά ύδατα της Κίνας (!) και τους ζητήθηκε να εκατλείψουν άμεσα την περιοχή, όπως και έπραξαν. Τα πληρώματα έχουν τραβήξιε οπτικό υλικό ως απόδειξη της παραβίασης των χωρικών υδάτων της Κίνας» αναφέρεται στην ιστοσελίδα της Υπηρεσίας.
Τα  νησιά Σενκάκου/Ντιαογού, βρίσκονται στο Αρχιπέλαγος της Ανατολικής Θάλασσας της Κίνας και ανήκουν στην Ιαπωνία. Για την ακρίβεια ανήκουν σε Ιάπωνες πολίτες, αλλά η πώληση δύο εξ αυτών στο κράτος ξεσήκωσε την αντίδραση της Κίνας σε συνδυασμό με την ανακάλυψη μεγάλων κοιτασμάτων υδρογονανθράκων στην ΑΟΖ τους. Αναμένεται η απάντηση της Ιαπωνίας...
Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: