Τετάρτη 31 Οκτωβρίου 2012

Έτσι βομβάρδισαν οι Ισραηλινοί το εργοστάσιο των πυραύλων Shahab στο Σουδάν.



10/30/2012 - 23:12
Αποκαλυπτικό για τον τρόπο με τον οποίο πραγματοποιήθηκε η ισραηλινή επίθεση στο σουδανικό στρατιωτικό βιομηχανικό σύμπλεγμα στο Χαρτούμ είναι το δημοσίευμα της βρετανικής εφημερίδας The Times.
Όπως αναφέρει το δημοσίευμα της εφημερίδας στην επιχείρηση αυτή, η οποία έχει πολλά κοινά σημεία με την επιχείρηση Orchard η οποία είχε πραγματοποιηθεί στις 6 Σεπτεμβρίου του 2007 κατά πυρηνικών εγκαταστάσεων της Συρίας, συμμετείχαν συνολικά δέκα αεροσκάφη και δύο ελικόπτερα σε αποστολή CSAR.
Πιο αναλυτικά στην επιχείρηση που πραγματοποιήθηκε το βράδυ της 23ης Οκτωβρίου και διήρκησε 4 ώρες, συμμετείχαν 4 αεροσκάφη F-15I Ra’am τα οποία και έπληξαν το στρατιωτικό βιομηχανικό συγκρότημα Yarmouk. Τα αεροσκάφη αυτά προστατεύονταν από 4 F-15C τα οποία επιτηρούσαν τον εναέριο χώρο για τυχόν αντίδραση της Αεροπορίας του Σουδάν η οποία διαθέτει 23 Mig-29.
Ένα αεροσκάφος ηλεκτρονικού πολέμου G550 SEMA (Shavit) SIGINT Il προσέφερε ηλεκτρονική κάλυψη στα αεροσκάφη από τα Αιγυπτιακά ραντάρ στο Σινά και την σουδανική αεράμυνα, ενώ ένα ιπτάμενοι τάνκερ KC-707 "Saknai" παρείχε τον απαραίτητο ανεφοδιασμό στα αεροσκάφη τα οποία έπρεπε να διανύσουν συνολικά 2400 μίλια.
Το ισραηλινό σχέδιο περιελάμβανε και την πραγματοποίηση αν χρειαζόταν αποστολή διάσωσης  των πιλότων που θα έπρεπε να εγκαταλείψουν τα αεροσκάφη τους είτε λόγω κατάρριψης είτε λόγω μηχανικής βλάβης. Για το σκοπό αυτό πάνω από την Ερυθρά θάλασσα πετούσαν δύο ελικόπτερα  CΗ-53 Yas’ur σε αποστολή CSAR έτοιμα για κάθε ενδεχόμενο. Η καταστροφή του στόχου επιβεβαιώθηκε αργότερα και από δορυφορικές φωτογραφίες εμπορικής χρήσης της εταιρείας Global Digital.
Μερικές ημέρες αργότερα ομάδα 20 ανδρών των ειδικών δυνάμεων του Ιράν αποπειράθηκαν να διεισδύσουν στο έδαφος του Αζερμπαϊτζάν χωρίς επιτυχία με σκοπό την συλλογή πληροφοριών ή και την πρόκληση σαμποτάζ σε ισραηλινές εγκαταστάσεις αφού σύμφωνα με πληροφορίες η στρατιωτική παρουσία του Ισραήλ στο Αζερμπαϊτζάν είναι περισσότερο από ποτέ εμφανείς.
Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: