Δευτέρα 29 Οκτωβρίου 2012

Οι “κολασμένες” εβδομάδες έγιναν... δύο.



Εκτύπωση σελίδας
Αποθήκευση σελίδας
Αποστολή με e-mail
Προσθήκη στο αρχείο
Μέγεθος κειμένου
Της Μαρίνας Μάνη
Μία «κολασμένη» εβδομάδα σχεδίαζε η κυβέρνηση, δύο της προέκυψαν. Το πολυνομοσχέδιο... του ενός άρθρου για τα prior actions (προαπαιτούμενα) δεν θα κατατεθεί στη Βουλή «το αργότερο αυτή την Πέμπτη», όπως διαβεβαίωνε προ ημερών το Μαξίμου, αλλά την επόμενη Τετάρτη 7 Νοεμβρίου.
Που σημαίνει ότι – πλην νέου απορόπτου – θα πρέπει να ψηφισθεί στα επόμενα τρία 24ωρα καθώς το Eurogroup με θέμα την Ελλάδα έχει προγραμματισθεί για τις 12 του μήνα.
Όπως προέκυψε από τις χθεσινές δηλώσεις Γ. Στουρνάρα, μετά από (άλλη μία) υπουργική σύσκεψη στο Μαξίμου, δεν σημειώθηκε καμία πρόοδος σε ό,τι αφορά τα εργασιακά, στα οποία έχει σκοντάψει η προσπάθεια για συμφωνία ανάμεσα στους κυβερνητικούς εταίρους, αλλά και μεταξύ κυβέρνησης-τρόικας.
Το αντίθετο: Κατά τον υπουργό Οικονομικών η τρόικα απέρριψε όχι μόνο τις προτάσεις της ΔΗΜΑΡ, αλλά και τις ενστάσεις ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ για το πώς θα «περάσουν» οι αποκρατικοποιήσεις από τη Βουλή: Οι εκπρόσωποι των δανειστών επιμένουν να ψηφισθεί άπαξ η διαδικασία για το σύνολο των αποκρατικοποιήσεων, ενώ οι δύο κυβερνητικοί εταίροι αντιτείνουν πως κάθε περίπτωση πρέπει να συζητείται και να εγκρίνεται ξεχωριστά από τη Βουλή.
Ο Γ. Στουρνάρας μάλιστα επέλεξε να πάρει δημοσίως θέση επ΄αυτού δηλώνοντας (έξω από το Μαξίμου) πως «η τρόικα σωστά αρνήθηκε την κύρωση των ιδιωτικοποιήσεων από την Βουλή διότι έτσι δεν θα έλθει κανένας επενδυτής».
 
Μέχρι αργά χθες τη νύχτα οι επιτελείς του Φώτη Κουβέλη διαβεβαίωναν πως δεν θα υποχωρήσουν στα εργασιακά, αλλά, ταυτόχρονα, θα εξαντλήσουν καθε περιθώριο να βρεθεί λύση για να μην κινδυνεύσει η συνοχή της κυβέρνησης.
Την ίδια διαβεβαίωση παρέχει και ο Αντώνης Σαμαράς, ο οποίος έχει μετακινηθεί από την αρχική θέση του «δεν κάνω πίσω, όποιος θέλει ας ακολουθήσει».
Σε «λύση που θα διασφαλίζει τη συνοχή του κυβερνητικού συνασπισμού» κινείται και ισχυρό τμήμα των ευρωπαίων εταίρων, οι οποίοι, κατά τις πληροφορίες, δεν επιθυμούν ούτε την αποχώρηση της ΔΗΜΑΡ από την κυβέρνηση, ούτε το «τσαλάκωμα» του Φώτη Κουβέλη – όπως θα συνέβαινε εάν υποχωρούσε ατάκτως από τις θέσεις τους.
Δεν θεωρούν, επίσης, «αποδοτική» και τη σολωμόντειο λύση της κατάθεσης των εργασιακών σε ένα άρθρο ώστε να διευκολυνθεί η ΔΗΜΑΡ στην καταψήφισή του: Πέραν του ρίσκου που εμπεριέχει μία τέτοια κίνηση (σ.σ. να το καταψηφίσουν και βουλευτές από ΝΔ-ΠΑΣΟΚ), θέτουν το ερώτημα πώς θα μπορεί η κυβέρνηση να εφαρμόσει κάτι τη στιγμή που ο ένας εταίρος θα το έχει καταψηφίσει...
Ως εκ τούτων, παραμένει ενεργή η άποψ η να αποσυρθούν τα εργασιακά από αυτή την ψηφοφορία και να «έλθουν» ως ξεχωριστό νομοσχέδιο «αργότερα».
Το μόνο σίγουρο είναι πως αρχίζει άλλο ένα παιχνίδι για γερά νεύρα με κινήσεις και μπλόφες από όλες τις πλευρές.


Πηγή:www.capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: