Τρίτη 23 Οκτωβρίου 2012

Η Ελλάδα ζητά από τους δανειστές να λύσουν τις διαφορές τους.



ΕκτύπωσηPDF
samarasΟ Έλληνας Πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς την Παρασκευή κάλεσε την τρόικα των πιστωτών της χώρας — την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο — να λύσουν τις διαφορές τους για το πώς να μειώσουν το χρέος της και είπε ότι δεν είχε καμία πρόθεση να διαλέξει πλευρά ανάλογα με το ποια από τις προτάσεις τους ο ίδιος προτίμησε.
Ένα ρήγμα έχει γίνει εμφανές μεταξύ των τριών θεσμικών οργάνων κατά τη διάρκεια των τελευταίων εβδομάδων, με το ΔΝΤ να υποστηρίζει μια αναδιάρθρωση του χρέους που θα έφερνε το χρέος της Ελλάδας σε βιώσιμα επίπεδα, αλλά την ευρωζώνη και την ΕΚΤ να αρνείται να αναλάβει το κόστος που θα μπορούσε να φθάσει τα € 50 δισεκατομμύρια ($ 65,60 δισ.). Το ΔΝΤ έχει καταστήσει σαφές στους Ευρωπαίους ότι δεν προτίθεται να δώσει περισσότερα χρήματα στην Αθήνα χωρίς κάποια κίνηση, που να οδηγεί στη μείωση του επιπέδου του χρέους, το οποίο αναμένεται να υπερβεί το 170% του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος κατά το τρέχον έτος.
Μιλώντας μετά τη σύνοδο κορυφής των ευρωπαίων ηγετών στις Βρυξέλλες, ο κ. Σαμαράς είπε ότι σκόπευε να ‘κρατήσει το κεφάλι του προς τα κάτω’ στη συζήτηση και να αφήσει τους πιστωτές της χώρας να βρουν μια λύση.
"Πρέπει η Ελλάδα να πάει και να πει ότι συμφωνεί με το ΔΝΤ, ότι θα πρέπει να υπάρχει ένα νέο κούρεμα στα επίσημα, μη-ιδιωτικά, ομόλογα;" ρώτησε ρητορικά στη συνέντευξη Τύπου. "Θα έλεγα ότι δεν έχουμε κανένα λόγο να το κάνουμε αυτό τώρα."
Ο Έλληνας πρωθυπουργός είπε ό,τι είχε επικεντρωθεί στο να διασφαλίσει ότι θα επιτευχθεί στο τέλος η συμφωνία: να πραγματοποιηθούν οι υπεσχημένες μεταρρυθμίσεις.
"Από εκεί και πέρα​​, ας τους αφήσουμε[την τρόικα] να δουλέψουν μεταξύ τους, αλλά χωρίς να επιδεινώνεται η θέση μας", πρόσθεσε.
Μια από τις επιλογές που εξετάζονται, είπαν δύο αξιωματούχοι στη The Wall Street Journal, ήταν η Ελλάδα να επαναγοράσει το δικό της χρέος, που σήμερα συναλλάσσεται σε απότομες εκπτώσεις. Αυτή η ιδέα, δήλωσαν οι αξιωματούχοι, προτιμήθηκε από την ΕΚΤ, αλλά η Ελλάδα θα εξακολουθεί να χρειάζεται μετρητά για να αγοράσει τα ομόλογα και δεν υπάρχει καμία προφανής πηγή των χρημάτων, εκτός από πρόσθετο δανεισμό από το ταμείο διάσωσης της ευρωζώνης.
Η αντιπαράθεση, που εντάθηκε κατά τη διάρκεια των συνεδριάσεων του ΔΝΤ στο Τόκιο την περασμένη εβδομάδα, αφορά κυρίως σε μια κρίσιμη έκθεση η οποία πραγματοποιήθηκε από το ΔΝΤ, που είναι γνωστή ως η ανάλυση της βιωσιμότητας του χρέους, ή DSA. Μια αποτυχία να δείξει ότι το πρόγραμμα χρέους μιας χώρας είναι βιώσιμο μεσοπρόθεσμα σημαίνει ότι το ΔΝΤ αντιμετωπίζει νομικά, καθώς και πολιτικά προβλήματα που εμπλέκονται σε αυτό.
Αλλά ο κ. Σαμαράς είπε ότι το λεγόμενο DSA θα μπορούσε εύκολα να ρυθμιστεί με ελαφρώς βελτιωμένες παραδοχές σχετικά με την ανάπτυξη της χώρας για την επίτευξη του στόχου, ο οποίος, για την Ελλάδα έχει καθοριστεί σε αναλογία χρέους/ΑΕΠ στο 120% έως το 2020.
Ακόμη και με την κατάσταση χρέους να παραμένει άλυτη, ο κ. Σαμαράς είπε ότι αναμένεται η Ελλάδα να λάβει τη βοήθεια με μεγάλη καθυστέρηση στα μέσα Νοεμβρίου, προειδοποιώντας ότι τα κρατικά ταμεία θα ξεμείνουν από μετρητά μέχρι τότε. Μια δόση ενίσχυσης € 31.500.000.000  βάσει του σχεδίου διάσωσης της χώρας των € 173 δισεκατομμυρίων έχει καθυστερήσει από τον Ιούνιο, καθώς η κυβέρνηση διαπραγματεύεται ένα πακέτο επώδυνων μέτρων λιτότητας και μεταρρυθμίσεων με τους πιστωτές της.
Ο κ. Σαμαράς ήταν επίσης αισιόδοξος ότι η Ελλάδα θα μπορούσε να κάνει χρήση μιας μελλοντικής λειτουργίας του ταμείου διάσωσης, του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας, για να αναλάβει την άμεση ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών. Αυτό θα μπορούσε να απαιτήσει έως και 50 δις € από τα χρήματα της τραπεζικής διάσωσης από το χρέος της Ελλάδας και να τα μεταφέρει στο ταμείο διάσωσης της ευρωζώνης, με τη μορφή του μεριδίου ιδίων κεφαλαίων στις διασωθείσες τράπεζες. Αλλά ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας δεν θα επιτρέπεται να ανακεφαλαιοποιήσει τράπεζες άμεσα μέχρι μια ενιαία τραπεζική εποπτική αρχή να υφίσταται και να λειτουργεί κάποια στιγμή το 2013 και ακόμα και τότε δεν είναι σαφές εάν τα περιουσιακά στοιχεία στις χώρες που έχουν ήδη λάβει διάσωση, όπως η Ελλάδα, θα είναι επιλέξιμα για άμεση ενίσχυση.
Οι ηγέτες της ευρωζώνης εξέδωσαν μία δήλωση τις πρώτες πρωινές ώρες της Παρασκευής, μετά την πρώτη ημέρα των συναντήσεων τους, μαζί με τους εκτός-ευρώ ομολόγους τους, προσφέροντας πολιτική υποστήριξη στην κυβέρνηση του κ. Σαμαρά, αλλά χωρίς καμία δέσμευση για την εκταμίευση των χρημάτων ή για τη χορήγηση μιας διετούς παράτασης για την επίτευξη του 4,5% πρωτογενούς πλεονάσματος του ΑΕΠ κατά την περίοδο 2014 - 2016.
Ο Έλληνας ηγέτης έχει απολαύσει αυξημένη πολιτική υποστήριξη από τους συναδέλφους του, ειδικά μετά από την επίσκεψη στην Αθήνα της Γερμανίδας καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ νωρίτερα τον Οκτώβριο.
Οι δύο ηγέτες συναντήθηκαν την Παρασκευή το πρωί στις Βρυξέλλες. Η κ. Μέρκελ δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι ήταν «πολύ ευτυχής» με την πρόοδο που η Ελλάδα έχει κάνει μέχρι τώρα, αλλά επεσήμανε ότι η χώρα έπρεπε να εκπληρώσει τις υποσχέσεις για περαιτέρω περικοπές του προϋπολογισμού και των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων για να "έχει μια καλή ευκαιρία να αναπτυχθεί μέσα στη ζώνη του ευρώ."
Ο κ. Σαμαράς ανακοίνωσε ότι ο Γάλλος πρόεδρος François Hollande και ο πρωθυπουργός της Ιταλίας Mario Monti επίσης θα επισκεφθούν την Αθήνα στο άμεσο μέλλον.

Δεν υπάρχουν σχόλια: