Τρίτη 9 Οκτωβρίου 2012

Η "παγίδα" της 4ετίας και η "βροχή" 89 μέτρων έως τις 18 Οκτωβρίου



Εκτύπωση σελίδας
Αποθήκευση σελίδας
Αποστολή με e-mail
Προσθήκη στο αρχείο
Μέγεθος κειμένου
Της Δήμητρας Καδδά
Κατοστάρι ξεκινά η κυβέρνηση από σήμερα για να πετύχει έως τις 18 Οκτωβρίου να κλείσει το πακέτο των μέτρων, να διευθετηθούν οι διαφωνίες με την τρόικα για ύφεση και διατηρησιμότητα χρέους αλλά και να εφαρμόσει 89 κρίσιμες (και στην πλειονότητά τους επώδυνες) παρεμβάσειςπου εκκρεμούν (αυξήσεις στη ΔΕΗ, παρεμβάσεις σε εφάπαξ, κύριες συντάξεις, εργασιακό, αγορές κλπ και πλέον αποφασίστηκε από το Eurogroup να γίνουν «προαπαιτούμενες δράσεις» της καταβολής της δόσης...

Το Eurogroup δεν ενέκρινε αλλά άφησε στο... τραπέζι την επιμήκυνση. Δηλαδή απαιτεί τα 9 δισ. ευρώ από τα 13,5 δισ. ευρώ των μέτρων να θεσπιστούν έως τις 18 Οκτωβρίου και να εφαρμοσθούν το 2013, δίδοντας έδαφος σε όσα στελέχη από καιρό «φωνάζουν» για την «παγίδα» της επιμήκυνσης αφού είναι μόνο ημερολογιακή και όχι επί της ουσίας: δεν μοιράζει στα χρόνια τα μέτρα για να γίνουν λιγότερο επώδυνα για τους πολίτες αλλά και για την οικονομία που βυθίζεται στην ύφεση...

Μάλιστα χθες στο ζήτημα αναφέρθηκε και ο ίδιος ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης  Στουρνάρας. Σύμφωνα με δημοσίευμα του ΑΠΕ ο κ. Στουρνάρας χαρακτήρισε υπερβολικές της απαιτήσεις της τρόικας για εμπροσθοβαρή κατανομή των μέτρων κατά 70% για το 2013, που αναιρούν, όπως υποστήριξε, τα οφέλη από την επιμήκυνση.

Στις επίσημες δηλώσεις του ο κ. Στουρνάρας χαρακτήρισε την 2ωρη κουβέντα  στο Λουξεμβούργο «μάλλον θετική». Και εξήγησε ότι «θα προσπαθήσουμε να τελειώσουν όλα έως το τέλος Οκτωβρίου». Πρόσθεσε ότι η έκθεση της τρόικας θα πρέπει να έρθει πριν την απόφαση για την επιμήκυνση, η οποία δεν έχει κλειδώσει αλλά το ζήτημα  παραμένει «πάνω στο τραπέζι».

Πιο συγκεκριμένος χρονικά ήταν ο Πρόεδρος του Eurogroup Jean Claude Juncker αναφέροντας ως χρονικό ορόσημο την 18η Οκτωβρίου για να κλείσουν τα μέτωπα και να εφαρμοσθούν οι «προαπαιτούμενες δράσεις». Η κυβέρνηση πήρε την λεκτική στήριξη που ήθελε για την πρόοδο της κυβέρνησης, αλλά μαζί με αυτή και μεγάλη πίεση να προχωρήσει σε... έργα  στις 89 προαπαιτούμενες ενέργειες. Μάλιστα διευκρινίστηκε ότι κάποιες από αυτές δεν υπήρχαν στο μνημόνιο του Μαρτίου...

Ο κ. Στουρνάρας από την πλευρά του, σύμφωνα με το ΑΠΕ,  είπε ακόμη ότι, λαμβάνοντας υπόψη τις καθυστερήσεις που έχουν σημειωθεί στην καταβολή των δόσεων προς την Ελλάδα, ζήτησε από τους εταίρους να καταβληθούν 36,5 δισ. ευρώ που αφορούν τα 31,5 δισ. ευρώ της επόμενης δόσης αλλά και τα 5 δισ. που προβλεπόταν το Σεπτέμβριο. 

Η μάχη  με τον χρόνο ξεκινά από αύριο, όταν έχει προγραμματιστεί να ξεκινήσει ο 4ος κύκλος διαπραγματεύσεων με την τρόικα. Βασική «προαπαιτούμενη» ενέργεια είναι να κλειδώσουν και να παρουσιαστούν τα μέτρα των 13,5 δισ. ευρώ και μένει να ειδωθεί  πως θα διαχειριστεί η κυβέρνηση πλέον το ζήτημα της επιμήκυνσης σε περίπτωση που η τρόικα επιμείνει τα 9 δισ. ευρώ να ληφθούν το 2013...

Πρέπει επίσης να ολοκληρωθούν οι διαπραγματεύσεις με την τρόικα για την ύφεση και το ύψος του χρέους του οποίου –προς το παρόν– δεν διασφαλίζεται η διατηρισιμότητα για να έρθει η δόση (των 31,5 ή 36,5 δισ. ευρώ). Έως τις 18 Οκτωβρίου θα πρέπει να θεσπιστούν και τα μέτρα του 2012 (ειδικά μισθολόγια κλπ).

Η κυβέρνηση παράλληλα θα πρέπει να αρχίσει να... βρέχει νόμους και εφαρμοστικές πράξεις. Πληροφορίες αναφέρουν ότι δεν  έχει «κλειδώσει» οριστικά ποιες από τις «εκκρεμότητες» που ξεπερνούν τις 150 θα μπουν ως «προαπαιτούμενες» για τις 18 Οκτωβρίου και ποιες θα λάβουν παράταση.

Ωστόσο για κάποιες παρεμβάσεις η τρόικα φέρεται ανένδοτη. Πέραν των δημοσιονομικών μέτρων ζητά εδώ και τώρα τις αλλαγές στην φορολογία, τις δράσεις κατά της φοροδιαφυγής, σειρά απελευθερώσεων των «κλειστών» επαγγελμάτων και των αγορών ως ένδειξη βούλησης της κυβέρνησης να... σπάσει «αυγά».

Θέλουν επίσης και μέτρα που ναι μεν δεν είναι... δημοσιονομικά, αλλά θα επιβαρύνουν και άλλο τους πολίτες:  αύξηση τουλάχιστο κατά 8% των τιμολογίων της ΔΕΗ, αύξηση στη συμμετοχή στα φάρμακα, στις εισφορές ασφαλισμένων στο ΟΓΑ, «ευέλικτο» ωράριο εργασίας, περικοπή των εφάπαξ  με μόνιμη αλλαγή του τρόπου υπολογισμού τους (άμεση περικοπή αν υπάρξει έλλειμμα στα ταμεία). Ζητούν επίσης τώρα τον νέο μόνιμο γενικό γραμματέα εσόδων (εκκρεμεί από τον Μάρτιο η απόφαση), την αύξηση των συνεισφορών των ασφαλισμένων στον ΟΓΑ στα επίπεδα του ΕΟΠΥΥ, αλλά και την άμεση συγχώνευση νοσοκομείων.


Πηγή:www.capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: